Kokeile kuukausi maksutta

Joensuu laatii merkittävän suojelukaavan – tavoitteena suojella 35 rakennusta keskusta-alueella

Suurin osa rakennuksista on valmistunut sotien jälkeen. Suojelu haluttiin tehdä kerralla, jotta arvokkaita kohteita ei pääsisi häviämään.

Oikealla oleva Ora-Kotila on suojeltavien rakennusten joukossa. Kuva: Johanna Kokkola / HS

Joensuu aikoo suojella keskusta-alueen kulttuurihistoriallisesti merkittävimmät rakennukset asemakaavalla. Tällä viikolla nähtäville tulleessa kaavaluonnoksessa on asetettu suojelumerkintä 35 keskusta-alueen rakennukselle, jotka sijaitsevat 28 eri kiinteistöllä. Suojelu pohjautuu vuonna 2012 valmistuneeseen Joensuun keskustan osayleiskaavaan.

”Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta Suomessa, kun osayleiskaavaan perustuvaa suojelua viedään asemakaavatasolle näin laajasti. Normaalisti rakennukset suojellaan yksi kerrallaan, kun tiettyä tonttia ryhdytään kaavoittamaan”, sanoo Joensuun kaupungin vs. kaavoituspäällikkö Juha Pasma.

Pasman mukaan suojelukaava päätettiin tehdä yhdellä kertaa, jotta arvokkaita kohteita ei purettaisi myöhemmin laadittavien asemakaavaratkaisujen myötä. Kaavan kohteena olevat kiinteistöt ovat olleet rakennuskiellossa osayleiskaavan laadinnasta lähtien.

Joukossa ensimmäinen päiväkoti ja vanha valtion virastotalo

Kaavasta tekee sen laajuuden lisäksi poikkeuksellisen se, että valtaosa, noin 30 suojeltaviksi esitetyistä rakennuksista edustaa sotien jälkeistä rakentamista. Suurin osa rakennuksista on vuosina 1950–1956 valmistuneita jälleenrakennuskauden asuintaloja.

”Kaupunkia on kehitetty kovasti, mutta kehittäessä on syytä muistaa, että on muitakin arvoja kuin tehokkuus ja täydentäminen. Historiallakin on arvonsa. Kaava tuo sitä esille ja luo monikerroksisuutta kaupunkikuvaan”, Pasma sanoo.

Vanhin rakennuksista on vuonna 1913 valmistunut puhelinlaitoksen vanha osa, uusin vuonna 1966 valmistunut vanha virastotalo. Suojeltavien kohteiden joukkoon kuuluu myös kaksi keskeisellä paikalla torin reunalla sijaitsevaa liikerakennusta sekä viiden kerrostalon kokonaisuus koko korttelin matkalta Koulukadulla.

Suojelua esitetään myös Joensuun ensimmäiselle päiväkodille, vuonna 1949 valmistuneelle Gävlenlinnalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Joensuu laatii merkittävän suojelukaavan – tavoitteena suojella 35 rakennusta keskusta-alueella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat