Taloyhtiöiden koronaongelmat ja lakikulut painoivat Constin tulosta

Constin viime vuoden alku oli sen historian paras. Vuoden 2021 ensimmäiselle kvartaalille lähtökohta oli koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi paljon hankalampi. Koronan aiheuttamat tartunnat vaikeuttivat töitä työmailla ja korona hidasti yhä myös taloyhtiöiden päätöksentekoa.

Esa Korkeela sai oikaistua Constin kriisin juuri ennen kuin korona iski korjausmarkkinoihin.

Varsinkin taloyhtiömarkkina odottaa vielä toipumistaan muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla, jossa Constin toiminnasta on 80 prosenttia. Pääkaupunkiseudullakin tarjoukset ovat painottuneet normaalia pienempiin projekteihin.

”Tautitilanteen salliessa taloyhtiöiden patoutuneen korjaustarpeen ennakoidaan piristävän asuntojen korjaamista”, toimitusjohtaja Esa Korkeela sanoo ja luottaa siihen, että laskettavaa riittää syksyllä.

Hän arvioi varovaisesti, että Constin liikevaihto voisi kasvaa toisella kvartaalilla.

Kilpailu hankkeista on kuitenkin kiristynyt ja tarjouslaskennassa pitää ottaa huomioon myös raaka-aineiden hinnannousu. Varsinkin puu on kallistunut voimakkaasti kansainvälisen kysynnän kasvun vuoksi. Koronapandemia ja sen seurauksena synnytetyt elvytyspaketit ovat tuoneet remontti- ja rakentamisbuumin moneen maahan ja erityisesti Yhdysvaltoihin.

Constin tulosta rasitti yhä hotelli St Georgesta käyty riita, josta meni lakikuluja yhä 400 000 euroa. Välimiesten päätöstä odotetaan kesäkuussa.

Constin liiketulos ensimmäisellä kvartaalilla oli vain 0,2 prosenttia (0,8 %) liikevaihdosta. Kannattavuus oli yhtiön odotusten mukainen, mutta matkaa yhtiön tavoittelemaan 5 prosentin liiketulokseen on vielä paljon.

Uusia tilauksia tuli yli 12 prosenttia vertailukautta enemmän. Merkittävin uusi hanke on poliisiaseman peruskorjaus Espoossa, jonka arvo on yli 15 miljoonaa ja töitä riittää kahdeksi vuodeksi.

Koronan aiheuttaman epävarmuuden arvioidaan hidastavan yhä erityisesti toimitilojen korjausrakentamista. Syitä toimitilojen korjauskysynnän heikkoudelle ovat muun muassa vuokranmaksukyvyn horjuminen, toimitilojen ylitarjonta sekä epävarmuus koronan vaikutuksista kulutus- ja toimistokysyntään.

Vaikka markkinatutkimuslaitokset odottavat korjausrakentamisen kasvavan vuonna 2021 noin prosentilla, pandemian uudet aallot ja sulkutoimet ovat kuitenkin mahdollisia. Lyhyen aikavälin kysyntänäkymiin luo edelleen epävarmuutta joidenkin neuvotteluvaiheessa olevien hankkeiden mahdollinen siirtyminen eteenpäin sekä päätöksenteon lykkääntyminen.

Consti arvioi, että sen koko vuoden 2021 liiketulos on 7-11 miljoonaa euroa. Covid-19-pandemiaan liittyvistä epävarmuustekijöistä johtuen vuoden 2021 tulosohjeistuksen vaihteluväli on suuri.

Markkinat reagoivat Constin tulokseen lähes neljän prosentin osakekurssin laskulla, perjantaina klo 11:30.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöiden koronaongelmat ja lakikulut painoivat Constin tulosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat