Kokeile kuukausi maksutta

Töölöön suunniteltu meritähden muotoinen kylpylähotelli kohtasi vaikeuksia – rakennuttaja uskoo yhä projektiin

Helsingissä Töölön Taivallahden rantaan suunnitellun kylpylä- ja majoituskokonaisuuden oli tarkoitus avata ovensa tänä vuonna, mutta hanke näyttää joutuneen vastatuuleen.

Taivallahden alue kuvattuna lännestä kohti Töölöä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Saksalaiselle Soulmade-ketjulle on hiljattain myönnetty tonttivaraukseen jatkoaikaa ensi vuoden loppuun saakka kylpylähotellin suunnittelua varten. Tänä vuonna hotelli ei siis ole valmistumassa.

Soulmaden Suomen-edustajan Hani Omarin mukaan suunnitelmat pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen haetaan rakennuslupaa. Jos lupa tulee, varsinainen rakennusvaihe kestää reilun vuoden, joten kylpylähotellin on määrä valmistua arviolta vuoden 2023 puolivälissä.

”Tietenkin olimme kaikki pettyneitä, että hanketta piti hidastaa. Korona on iskenyt hotellialaan rajusti, mutta olemme kuitenkin innoissamme ja optimistisia tulevaisuuden suhteen”, Omar sanoo.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esitti tonttivarauksen jatkamista, sillä muun muassa koronavirusepidemia ja veneiden talvisäilytys varausalueella ovat viivästyttäneet sekä neuvotteluja että hankkeen suunnittelua.

Käytännössä koronapandemia on hidastanut hanketta esimerkiksi siten, että kaupungin edustajat ovat olleet tavallista kiireisempiä ja yhteydenpito on ollut paikoin haastavaa, kertoo Helsingin kaupungin kiinteistökehityspäällikkö Ilkka Aaltonen. Myös matkustusrajoitukset ovat osaltaan haitanneet tapaamisia saksalaisen asiakkaan kanssa.

Veneasia taas liittyy Taivallahden venekerhoon, joka on ollut tontilla vuokralla jo pitkään. Viime vuonna Helsingin koronakoordinaatioryhmä päätti poikkeuksellisesti, että veneitä saa pitää rannalla koko kesän.

Veneet saivat olla tontilla myös talven yli, sillä niiden siirtäminen olisi ollut Aaltosen mukaan vaikeaa tai jopa mahdotonta eikä uutta paikkaa ollut heti osoittaa.

Hanketta on hidastanut myös energia-asioiden selvittely. Soulmade on keskittynyt ympäristöystävällisyyteen muissakin kohteissaan, ja samalla linjalla halutaan jatkaa Töölössä.

”Pitää pohtia, vedetäänkö sinne kaukolämpö vai tuleeko jonkinlainen maalämpöratkaisu. Tämä vaatii vielä selvittelyä”, Aaltonen kertoo.

Vaikeuksista ja epävarmasta taloustilanteesta huolimatta Soulmaden perustaja Thomas Schlereth on Hani Omarin mukaan päättänyt, että Töölön hotelliprojektia tullaan jatkamaan määrätietoisesti.

”Sijainti on hyvin erityinen ja uskomme, että varsinkin paikalliset tulevat nauttimaan kylpylästä todella paljon”, Omar sanoo.

Soulmade järjesti vuoden 2019 syksyllä Helsingin kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton kanssa suunnittelukilpailun, jonka voitti Avanto Arkkitehdit ehdotuksellaan ”Starfish”. Ilmakuvassa rakennus tuo mieleen meritähden muodon.

Rakennus nousisi Hietaniemen uimarannan, Hietsun, viereen. Avanto Arkkitehdit on suunnitellut aikaisemmin Helsinkiin esimerkiksi yleisen saunan ja ravintola Löylyn.

Soulmade Helsinki -nimiseen kylpylähotelliin on suunniteltu tiloja yhteiskäyttöön ja kuntoiluun sekä rauhoittumiseen. Lisäksi sinne on tarkoitus tulla kylpylä ja majoittumispalveluita.

”Rakentamista nopeuttaa se, että kaikki hotellihuoneet tehdään erillisessä tehtaassa. Näin minimoidaan myös hiilijalanjälki ja meluhaitat”, Omar kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Töölöön suunniteltu meritähden muotoinen kylpylähotelli kohtasi vaikeuksia – rakennuttaja uskoo yhä projektiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat