Kokeile kuukausi maksutta

Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi rakennusaikeet Espoon Finnoon lintukosteikon vieressä – Suunnitelmissa rakentaa asuintaloja tuhansille

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että noin 2  700 asukkaan sijoittaminen lintukosteikon viereen aiheuttaisi ilman erillisiä toimenpiteitä merkittävää häiriötä alueen linnustolle.

Asukasmäärä lisäisi ihmisten ja lemmikkieläinten liikkumista lintukosteikkoon kuuluvan lintualtaan tuntumassa, minkä aiheuttaman häiriön arvioitiin aiheuttavan merkittävää haittaa linnustolle. Kuva: Sanna Liimatainen

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Espoon kaupunginvaltuuston päätöksen Finnoon asemakaavasta.

Kaavalla oli tarkoitus rakentaa uusi asuinalue Finnoon lintukosteikon viereen noin 2 700 uudelle asukkaalle.

Alueen linnusto on arvoltaan poikkeuksellisen merkittävä ja rakentamisaluetta erottava suojavyöhyke kapea. Lintukosteikko on merkitty luonnonsuojelualueeksi.

Asukasmäärä lisäisi ihmisten ja lemmikkieläinten liikkumista lintukosteikkoon kuuluvan lintualtaan tuntumassa.

Tämän aiheuttaman häiriön arvioitiin aiheuttavan merkittävää haittaa linnustolle, ellei hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitettyjä lieventäviä toimenpiteitä toteutettaisi.

Toteutusvelvoite puuttui

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan hyväksymisen yhteydessä erityisen hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka avulla oli tarkoitus toteuttaa erilaisia linnuille koituvaa haittaa lieventäviä toimenpiteitä kuten suojarakenteiden rakentamista tai suojapuuston täydentämistä.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin huomauttaa päätöksessään, että hoito- ja käyttösuunnitelma ei ole osa asemakaavaa ja siitä syystä Espoon kaupungille ei olisi velvoitetta toteuttaa sitä.

Hoito- ja käyttösuunnitelma ei ole asemakaavan toteuttamista oikeudellisesti sitova asiakirja, oikeuden päätöksessä todetaan.

Korkein hallinto-oikeus tiedotti päätöksestään tiistaina 4. toukokuuta. Finnoon asuinalueelle on tarkoitus rakentaa asuntoja kaikkiaan noin 17 000 uudelle asukkaalle. Asuinalue rakentuu länsimetron jatkeen varteen.

Finnoon lintukosteikko on yksi Suomen merkittävistä lintualueista. Siellä tavataan muutoin Suomessa harvinaisia lajeja kuten mustakurkku-uikkua, viitasammakkoa ja eteläntyöntökorentoa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi rakennusaikeet Espoon Finnoon lintukosteikon vieressä – Suunnitelmissa rakentaa asuintaloja tuhansille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat