Kokeile kuukausi maksutta

Posiva aloitti ensimmäisten ydinjätteen loppusijoitustunneleiden louhinnan Eurajoella.

Loppusijoitus alkaa arviolta tämän vuosikymmenen puolessavälissä.

Posivan Onkalo vuonna 2017. Kuva Jukka Gröndahl HS.
Kuuntele juttu

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva Oy on aloittanut ensimmäisten varsinaisten loppusijoitustunneleiden louhinnan Eurajoen Olkiluodossa.

Louhinnan aloittamista on edeltänyt vuosien kalliorakentamisen tutkimus- ja kehitystyö. Säteilyturvakeskus on todennut louhinnan aloittamiselle asetettujen edellytysten täyttyneen.

”Hetkeen tiivistyy pitkäaikainen tutkimus- ja kehitystyö, jonka tuloksena ovat suomalaiseen peruskallioon soveltuvat ydinlaitoksen rakentamisen menettelyt. Niiden kehittäminen alkoi Onkalon rakentamisella jo vuonna 2004”, Posivan rakennuspäällikkö Juha Riihimäki sanoo tiedotteessa.

Työmaa-alueella työskentelee tällä hetkellä kymmeniä urakoitsijoita ja noin 300 henkeä. Seuraavan puolentoista vuoden aikana louhitaan ensimmäiset viisi tunnelia. Näiden louhinta on osa noin 500 miljoonan euron EKA-projektia, jonka yhteydessä Posiva rakentaa ja varustelee kaikki loppusijoitustoiminnassa tarvittavat laitokset sekä aloittaa loppusijoituksen ensimmäisessä loppusijoitustunnelissa.

”Yhteen tunneliin asennetaan noin 30 kapselia riippuen hyväksyttyjen loppusijoitusreikien määrästä. Siihen taas vaikuttaa kallion rakenteiden perusteella määriteltävä soveltuvan kallion määrä. Yhden tunnelin 30 kapseliin mahtuu noin 65 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta”, Riihimäki kertoo.

Loppusijoituslaitoksen sadan vuoden käyttöaikana tunneleita louhitaan arviolta sata. Yhden tunnelin enimmäispituus on 350 metriä ja tunneleiden yhteispituus arviolta 35 kilometriä. Tunnelin korkeus on noin 4,5 ja leveys noin 3,5 metriä.

Posiva on ensimmäisenä maailmassa toteuttamassa käytetyn ydinpolttoaineen geologista loppusijoitusta. Käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi ja kapselien sijoittaminen loppusijoitusreikiin alkaa, kun valtioneuvosto on myöntänyt loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

”Tämän hetken arvion mukaan loppusijoitustoiminta alkaa 2020-luvun puolivälissä. Tunnelien louhinta ja lujitukset tiukkojen viranomaisvaatimusten mukaan merkitsevät siirtymistä Onkalon kaikkein vaativimman kalliorakennejärjestelmän toteuttamiseen”, Posivan ohjelmapäällikkö Kimmo Kemppainen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Posiva aloitti ensimmäisten ydinjätteen loppusijoitustunneleiden louhinnan Eurajoella.”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat