Rakennusyritysten liikevaihto laski 4,6 prosenttia maaliskuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto laski maaliskuussa 4,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kuvituskuva. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski 4,0 prosenttia. Rakentamisen toimialoista maa- ja vesirakentaminen kasvoi vahvasti. Talonrakentamisen ja erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto ja myynnin määrä laskivat vuodentakaisesta.

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski maaliskuussa 10 prosenttia ja myynnin määrä 9,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 10,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja myynnin määrä 4,5 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 1,7 prosenttia ja myynnin määrä 1,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi maaliskuussa 0,4 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä kasvoi niin ikään 0,4 prosenttia kuukauden takaisesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritysten liikevaihto laski 4,6 prosenttia maaliskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat