Kokeile kuukausi maksutta

Haahtela odottaa tarjoushintojen nousun hiipuvan loppuvuodesta

Talonrakentamisen tarjoushinnat ovat talven jälkeen olleet nousussa muun muassa inflaation vuoksi, kertoo Haahtela tuoreessa tarjoushintakatsauksessaan.

Haahtela ennakoi talonrakentamisen tarjoushintojen nousun hiipuvan, kun materiaalien hinnannousu tasoittuu.
Kuuntele juttu

Haahtelan mukaan jo nyt on kuitenkin nähtävissä, että materiaalien hinnannousu tasoittunee syksyyn ja talveen mennessä. Tällöin myös tarjoushintojen nousu hiipuu, koska rakentamisen kysyntä ei kasva tuotantokapasiteettia suuremmaksi. Ilmeisen pysyviksi jäävät inflaatio-odotukset kuitenkin luovat tarjoushintoihin jatkuvaa ja tasaista korotuspainetta.

Juuri tällä hetkellä talonrakentamisen tarjoushinnat kohoavat inflaatiosta, raaka-aineiden hintojen heittelehtimisestä, niiden osittaisesta pulasta ja ammattitaitoisen työvoiman puutteesta. Tulevaisuuden sumeat näkymät luovat epävarmuutta tarjoustoimintaan ja uusien hankkeiden kannattavuuden arviointiin. Kun hintatason nousu on raaka-ainelähtöistä, se kohdistuu koko maan rakennustoimintaan, mutta vähäisen rakentamisen alueilla vähäinen rakentamisen kysyntä kompensoi hinnannousua kasvattaen näin alueellisia eroja.

Raaka-aineiden hinnat ovat maailmanlaajuisesti kohonneet osin jyrkästikin. Esimerkiksi puutuotteissa hinnannousu on paikoin ollut jopa 40 prosenttia ja terästuotteissa yli 20 prosenttia. Myös betonin ja betonielementtien hinnat ovat nousseet merkittävästi. Toisaalta on myös aivan tuoreita havaintoja puu- ja terästuotteiden hintojen jopa rajusta laskusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haahtela odottaa tarjoushintojen nousun hiipuvan loppuvuodesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat