Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistöliitto ja Vuokranantajat: Velkakatto vaikeuttaisi vaurastumista

Vuokranantajien toimitusjohtaja Sanna Hughesin mukaan nyt ollaan korjaamassa ongelmaa, jota ei edes ole.

Etujärjestöjen mielestä esillä ollut 45 prosentin velkasuhde vaikeuttaisi kotitalouksien ja erityisesti nuorten asunnon hankintaa.

Asunto-osakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto ja yksityisiä pienvuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat ovat huolissaan lakihankkeesta, jolla rajattaisiin kotitalouksien mahdollisuuksia saada asuntolainaa. Etujärjestöjen mielestä esillä ollut 45 prosentin velkasuhde vaikeuttaisi kotitalouksien ja erityisesti nuorten asunnon hankintaa.

”Asunto on perinteisesti ollut vakaa ja turvallinen vaurastumisen muoto. Uusien säädöksien valmistelussa tulisi kapean makrovakausnäkökulman lisäksi ottaa huomioon vaikutukset kansantalouteen, työmarkkinoihin, varallisuuden kertymiseen, ja asumisen eri hallintamuotojen mahdollisuuksiin saada rahoitusta”, toteaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen yhteisessä tiedotteessa.

Hiltusen mielestä ylivelkaantumista voidaan ehkäistä muillakin keinoilla.

”Luottolaitoksilla on oltava velvollisuus arvioida lainanottajien maksukyky nykyistä laajemmin ja huolellisemmin. Stressitestauksessa on huomioitava mm. kotitalouden vastuulla olevien lainojen korkotason nopea nousu, lyhennysvapaiden päättyminen, sijoitusasunnon tyhjäkäyttö ja vuokratonttien ehdot. Myös asunto-osakkeiden kaupan yhteydessä annettavaa informaatiota tulee laajentaa”, hän listaa.

Vuokranantajien toimitusjohtaja Sanna Hughesin mukaan nyt ollaan korjaamassa ongelmaa, jota ei edes ole. Suomen asuntomarkkinat toimivat hänen mielestään pääsääntöisesti varsin hyvin. Hintakehitys on ollut vakaata, samoin asumismenojen suhde tuloihin on ollut matala, Hughes muistuttaa.

”Enimmäisvelkasuhde todennäköisesti lisäisi sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta. Miksi nuorilta pitäisi kieltää sama mahdollisuus asuntovarallisuuden kerryttämiseen, joka vanhemmilla sukupolvilla on ollut”, hän huomauttaa.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöliitto ja Vuokranantajat: Velkakatto vaikeuttaisi vaurastumista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat