Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus vahvinta yli kolmeen vuoteen – asunnonosto- ja peruskorjausaikeissa laskua

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kesäkuussa edellisten kuukausien lukemista ja on nyt korkeimmillaan sitten helmikuun 2018.

Kuva: Kalle Koponen / HS

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kesäkuussa lukemaan 4,6, kun se oli toukokuussa 2,7 ja huhtikuussa 3,8. Viime vuoden kesäkuussa indikaattori sai arvon -3,9. Pitkän ajan keskiarvo on -1,8.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–17. kesäkuuta 956 Suomessa asuvaa henkilöä.

Asunnonostoaikeet vähenivät

Kuluttajien luottamuksen kohoamisesta huolimatta asunnonostoaikeet ovat vähentyneet toukokuusta mutta lisääntyneet vuoden takaisesta. Kotitalouksista 15,0 prosenttia ilmoittaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 16,8 prosenttia ja vuosi sitten 14,6 prosenttia.

Kesäkuun laskusta huolimatta Tilastokeskus kuvaa asunnonostoaikeita edelleen hyvin valoisiksi. Tämä näkymä on saatu siten, että saldoluvun poikkeamaa keskiarvosta on verrattu keskihajontaan. Vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian aikana asunnonostoaikeiden keskiarvolukema on 12,7, maksimisaldoluku 18,1 ja minimi 9,1.

Myös peruskorjausaikeissa lievää laskua

Myös kuluttajien asuntojen peruskorjausaikeet ovat vähentyneet hieman kesäkuussa. Tuoreen kyselyn vastaajista 22,3 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 22,6 prosenttia. Kesäkuussa 2020 lukema oli selvästi alhaisempi 18,7.

Myös peruskorjausaikeita Tilastokeskus kuvaa hyvin valoisiksi. Niiden osalta tutkimuksen keskiarvolukema on 17,5 prosenttia, maksimi 26,0 prosenttia ja minimi 8,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus vahvinta yli kolmeen vuoteen – asunnonosto- ja peruskorjausaikeissa laskua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat