Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuoden takaisesta – rakennustuotannon volyymi väheni

Eniten asuinrakentamisen kasvuun vaikutti kerrostaloille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä.

Kuva: Seppo Mölsä.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2021 helmi-huhtikuussa yhteensä 12,0 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 6,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla 22,3 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä 0,4 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 12,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, mutta valmistuneet rakennushankkeet jäivät 6,0 prosenttia vuodentakaista alemmalle tasolle.

Asuinrakennushankkeille myönnettiin helmi-huhtikuussa rakennuslupia yhteensä 3,9 miljoonaa kuutiometriä, vuotta aiemmin määrä oli 3,2 miljoonaa kuutiota. Eniten asuinrakentamisen kasvuun vaikutti kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä, joka oli noin 57 prosenttia koko asuinrakentamisen kuutiomäärästä. Pientaloille myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajankohtana 13,5 prosenttia.

Helmi-huhtikuun aikana rakennuslupia myönnettiin kaikkiaan 12 929 asunnolle, mikä oli 26,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Korkeisiin, vähintään 10-kerroksisiin taloihin myönnettiin rakennuslupa 21 hankkeelle ja 1 814 asunnolle. Korkeisiin rakennuksiin myönnettyjen asuntolupien määrä oli helmi-huhtikuussa 14 prosenttia kaikista myönnetyistä asuntoluvista. Asuntoja aloitettiin rakentamaan kaikkiaan 11 361 kappaletta ja niitä valmistui 7694 kappaletta.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni helmi-huhtikuun aikana 5,0 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 0,4 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 8,6 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 10,3 miljoonan kuutiometrin edestä. Asuinrakentamisen aloituksia oli 3,4 miljoonaa kuutiometriä, 17,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuoden takaisesta – rakennustuotannon volyymi väheni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat