Kokeile kuukausi maksutta

Niemen teollisuustontit asuinalueeksi Lahdessa – ideakisa SAFA:n kanssa käyntiin syksyllä

Tulos selviää maaliskuun alkupuolella, jonka jälkeen aloitetaan alueen asemakaavamuutokset kilpailussa saatujen ideoiden pohjalta.

Niemen alue sijaitsee noin kolme kilometriä keskustan pohjoispuolella Vesijärven rannalla. Siellä toimivat LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja Lahden yliopistokampus sekä lukuisia yrityksiä. Naapurissa on myös Lahden suurin pienvenesatama.

Niemen ranta-alue vapautuu teollisesta toiminnasta vaiheittain seuraavan runsaan kymmenen vuoden aikana ja nykyiset Polttimon ja UPM:n alueet aiotaan muuttaa pääosin asuntoalueeksi. Maanomistajat ja kaupunki järjestävätkin alueen suunnittelusta ensi syksynä yleisen ideakilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa.

Kilpailutehtävänä on miettiä tapa, jolla nykyinen teollisuusalue muutetaan vaiheittain omaleimaiseksi asuinympäristöksi. Yleisellä arkkitehtisuunnittelukilpailulla haetaan ehdotuksia alueen jatkosuunnitteluun. Niemen ranta-alueesta halutaan rantamaisemaan ja luonnonympäristöön tukeutuva, paikan historiaa ja henkeä korostava vetovoimainen asuinalue.

Suunnittelualueen koko on noin 12 hehtaaria. Se ulottuu nykyiseltä Ruoriniemen alueelta rantaa pitkin aina Niemen pelastusasemalle saakka. Nykyinen Ruoriniemeen päättyvä rantaraitti suunnitellaan jatkumaan tämän alueen rannassa ja edelleen satama-alueen kautta Mukkulaan.

Avoin kisa kaikille osaajille

Kilpailu on avoin kaikille ja siinä noudatetaan SAFA:n kilpailusääntöjä. Työryhmässä tulee olla mukana jäsenenä vähintään yksi arkkitehti tai arkkitehtuurin opiskelija. Työryhmään toivotaan kuuluvan myös muita asiantuntijoita.

Kilpailuohjelma julkaistaan syyskuussa ja kisan kesto on syyskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin. Kilpailuehdotukset tulevat alkuvuonna nähtäville ja kaupunkilaisten kommentoitavaksi.

Kilpailun tuomaristossa on edustajia Polttimolta, UPM:ltä ja kaupungilta sekä lisäksi SAFA:n nimeämät asiantuntijatuomarit. Tulos selviää maaliskuun alkupuolella. Tämän jälkeen aloitetaan alueen asemakaavamuutokset kilpailussa saatujen ideoiden pohjalta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Niemen teollisuustontit asuinalueeksi Lahdessa – ideakisa SAFA:n kanssa käyntiin syksyllä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat