Kokeile kuukausi maksutta

Nostossa ollut elementti putosi työmaalla Järvenpäässä – parvekelinja romahti maahan saakka

Onnettomuus tuo viivästystä rakennusaikatauluun.

Järvenpäässä nostossa ollut elementti putosi. Reunimmainen parvekelinja sortui, sen viereinenkin osittain. Kuva: Järvenpään Mestariasunnot

Järvenpään Mestariasunnot oy:n työmaalla sattui elementin kiinnikkeiden pettämisen takia onnettomuus maanantaina.

Pajalassa sijaitsevalla asuinkerrostalotyömaalla olivat menossa parveke-elementtien asennukset. Parvekelaatan kiinnikkeet pettivät, kun sitä oltiin nostamassa.

Laatta putosi ja pudotessaan romahdutti alla olleen parvekelinjan maahan saakka. Myös toinen, viereinen linja vahingoittui osittain. Henkilövahingoilta vältyttiin.

”Kiinnikkeet pettivät. Elementin valuankkurit pysyivät paikoillaan”, kertoo rakennuttaja Mestaritoiminnan investointi- ja kehitysjohtaja Jani Kervinen.

”Emme tiedä vielä, mistä kiinnikkeiden pettäminen johtui. Selvitämme parhaillaan syytä.”

Urakoitsijana kohteessa toimii Hartela Etelä-Suomi Oy.

Linjat puretaan ja rakennetaan uudelleen

Sortuma tapahtui B-talon reunimmaisessa parvekelinjassa.

Laattaa oltiin nostamassa noin 3,5 metriä ylimmän asennuskerroksen eli kuudennen kerroksen yläpuolella. Kyseessä oli kuudennen kerroksen parvekkeen kattolaatta.

”Molemmat linjat joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudelleen. Olemme käynnistäneet sortuman purku- ja korjaussuunnittelun”, Kervinen sanoo.

Hartela Etelä-Suomen aluejohtaja Tuomas Ruponen sanoo, että tässä tapauksessa sortuman purkaminen ja korjaaminen on haastava työvaihe.

”Se pitää suunnitella huolellisesti, jotta se voidaan toteuttaa turvallisesti.”

Kervisen mukaan hanke viivästyy jonkin verran onnettomuuden takia. Hän ei pysty vielä arvioimaan, kuinka pitkä viivästys on.

Työt B-rakennuksessa on keskeytetty toistaiseksi, kunnes tarkemmat tutkimukset valmistuvat. Rakennustöitä jatketaan vasta kun sortumavaara on ohi ja turvallinen rakentaminen voidaan taata.

Nostoalue oli rajattu

Kervisen mukaan tärkeintä on, että henkilövahingoilta vältyttiin. ”Työmaa on rajannut nostoalueen ansiokkaasti.”

Ruposen mukaan jokainen kohde on erilainen, mutta turvallisuus edellä mennään.

Välskärinkatu 25:een tuleviin kahteen vuokrataloon tulee 69 asuntoa. Talot ovat 7- ja 8-kerroksiset. Talot valmistuvat keväällä 2022.

Romahduksesta kertoi ensimmäisenä Keski-Uusimaa.

Juttua on päivitetty Hartelan kommenteilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Nostossa ollut elementti putosi työmaalla Järvenpäässä – parvekelinja romahti maahan saakka”

  1. Nyt tuli vähän legendaa.. Tuosta valokuvastakin näkee, että nostoalueita ei ole rajattu ansiokkaasti (ainakaan aina), kuvassa näkyy aivan parvekelinjojen edessä varastokontti (jonka ovi on lisäksi vielä auki). En käy jeesustelemaan, koska ahtailla tonteilla on hyvin hankalaa toteuttaa kaikkea oppikirjamaisesti, mutta tuollainen ”lapinlisä”, että rajaus hoidettu ansiokkaasti, pistää ärsyttämään. Hienoa juttu ettei kellekkään käynyt mitään.

  2. Tippunut elementti olisi ollut CLT:stä, kukaan ei olisi ollut moksiskaan, vasarat vain olisivat paukkuneet uudemman kerran.

    1. Niin, mutta silloin ei puhuttaisi kerrostalosta, vaan kerrosmajasta 😂

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat