Kokeile kuukausi maksutta

Tuusulan kunnan kallein rakennushanke käynnistyi – talo valmistuu pari vuotta alkuperäistä aikataulua jäljessä

Opetustiloja lukiolle ja monitoimitiloja kulttuuritoiminnalle ja yhdistyksille tarjoavan Monion rakentaminen on alkanut Tuusulan keskuksessa Hyrylässä. Urakoitsijana toimii Lujatalo.

Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit

Monioon sijoittuvat saman katon alle lukio, musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto sekä erilaisia kokoontumis-, esiintymis- ja liikuntatiloja kuntalaisia varten. Rakennus sijoittuu Rykmentinpuistoon Tuusulan uimahallin ja Tykkitien väliin.

Rakentamisessa käytetään paljon massiivihirttä ja clt-elementtejä, ja puurakentaminen tehdään sääsuojan alla. Kantava runko on kuitenkin hybridi, sillä se koostuu betonielementeistä, liimapuupilareista, teräspalkeista ja puisista clt-laatoista. Hybridirungon ympärille seinärakenteeksi asennetaan Kontiotuotteen SmartLog-hirsiä.

Vaikka Monion rungossa betonia käytetäänkin, niin rakennushanke on Lujatalolle silti siinä mielessä uutta, että talo on pääosin puuta. Samaan konserniin kuuluvan Lujabetonin kautta betonirakentajaksi profiloituneen Lujatalon toimitusjohtaja Harri Savolainen kertoi Rakennuslehden haastattelussa viime keväänä, että yhtiö lähtee moniin kilpailijoihinsa verrattuna takamatkalta puurakentamiseen.

”Puurakentamisessa muutamat kilpailijamme ovat tällä hetkellä meitä monta askelta edellä ja varmasti myös kilpailukyvyltään edellä”, Savolainen sanoi maaliskuussa.

Nyt Monion on tarkoitus valmistua vuonna 2023. Monitoimitalon rakentaminen Tuusulaan on venynyt pari vuotta alun perin kaavaillusta aikataulusta. Kunnanvaltuusto valitsi jo kesäkuussa 2019 Monion toteuttajaksi Skanskan, ja talon piti valmistua vuoden 2021 lopussa.

Alkujaan hanke piti toteuttaa elinkaarimallilla, jonka palveluntuottajaksi olisi tullut Caverion. YIT valitti kuitenkin hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen. Koska oikeuskäsittelyyn olisi mennyt niin paljon aikaa, Tuusulan kunta päätti muuttaa toteutusmuotoa ja kilpailutti hankkeen uudelleen. Tällöin toteuttajaksi valikoitui Lujatalo. Sen urakan arvo on 27,2 miljoonaa euroa. Kyseessä on Tuusulan kunnan kautta aikojen suurin investointi.

Tuusulan kunta uudistaa päivähoidon ja perus- ja lukio-opetuksen palveluverkkoaan vuosina 2021–2026, ja Monion rakentaminen on osa tätä kokonaisuutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuusulan kunnan kallein rakennushanke käynnistyi – talo valmistuu pari vuotta alkuperäistä aikataulua jäljessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat