Kokeile kuukausi maksutta

Valtaosa uusista asunnoista on vuokra-asuntoja, vaikka kauppa käy kovilla kierroksilla

Omistusasuntojen gryndaaminen on selvästi vähäisempää kuin vuokra-asuntojen rakentaminen.

RT:n jäsenyritykset aikovat lisätä vapaarahoitteista asuntotuotantoaan ensi vuonna. Huolena on rahoituksen saanti. Kuva Mika Ranta / HS

Rakennuslehden markkinakatsaus osoittaa, että valtaosa uusien kerrostaloasuntojen tuotannosta päätyy vuokra-asunnoiksi. Ne rakennetaan joko kokonaisina kohteina markkinaehtoisille sijoittajille tai Ara-vuokra-asunnoiksi.

Tiedot perustuvat kokonaisaloitusten osalta Tilastokeskuksen lukuihin ja gryndituotannon osalta STH-Groupin tietoihin.

Kaikista kerrostaloaloituksista päätyi kuluttajamyyntiin 37,9 prosenttia. Osuus on hieman kasvanut viime syksystä, mutta vuosi sitten gryndin osuus oli tämän hetken tilannetta suurempi (41 %).

Pääkaupunkiseudulla on kuluttajamyyntiin tulevan gryndin osuus kaikista kerrostaloasuntojen aloituksista 34,5 prosenttia. Tilanne on säilynyt käytännössä ennallaan viime lokakuusta.

Espoossa ja Helsingissä kuluttajamyyntiin on päätynyt vain vajaa kolmannes uusista kerrostaloasunnoista. Helsingissä gryndituotanto on menettänyt osuuttaan. Jos hintasäänneltyjä hitaseja ei lasketa mukaan, kuluttajamyyntiin on päätynyt vain alle neljäsosa uusista kerrostaloasunnoista.

Vantaalla kuluttajamyyntiin päätyvien kerrostaloasuntojen määrä on lisääntynyt tuntuvasti viime syksystä. Syksyllä kerrostalotuotannosta oli myytävää gryndiä vain 31 prosenttia, muta nyt prosenttiosuus on 40,9.

Vuokra-asuntojen osuus on vielä suurempi kuin tilastot näyttävät, sillä kuluttajamyyntiin tulleista kerrostaloasunnoistakin iso osa on päätynyt sijoitusasunnoiksi vuokrakäyttöön.

Suomessa harjoitetulla vuokra-asuntojen tukipolitiikalla on vaikutusta vuokra-asuntorakentamisen suosioon. Lue tästä lisää: Analyysi: Meno on äitynyt villiksi Helsingin ja Espoon asuntomarkkinoilla, riskeistä ei nyt piitata

Kauppa käy kovilla kierroksilla

Rakennuslehden koko Suomen gryndimarkkinoita koskeva markkinakatsaus osoittaa, että uusien asuntojen kauppa käy erittäin hyvin ja aloitukset ovat kovalla tasolla.

Uusien asuntojen kauppa on kiihtynyt rajusti lokakuusta (+22,6 %). Vuosi sitten tehdystä koko vuosituhannen kauppaennätyksestä ollaan jäljessä vain 6,5 prosenttia.

Kuluneen puolen vuoden tahdilla tehdään noin 19400 uuden asunnon kauppaa vuodessa.

Asuntokaupan vilkkaudesta on hyvä osoitus se, että kauppojen määrä ylittää lähes kolmanneksella kymmenen vuoden keskiarvon.

Asuntojen aloitukset hyvällä tasolla

Gryndiasuntoja aloitettiin kuudessa kuukaudessa noin 9 700 kappaletta. Siinä on kasvua vuoden takaiseen tilanteeseen 33 prosenttia. Viime kesäkauden puolen vuoden jaksosta kasvua on peräti 52 prosenttia, eli koronan aiheuttamasta notkahduksesta noustiin vauhdilla.

Puolessa vuodessa aloitettiin noin 7 500 kerrostaloasuntoa ja noin 2200 rivitaloasuntoa. Aloitusten määrä on 25 prosenttia yli kymmenen vuoden keskiarvon. Syksyyn 2017 osuneesta aloitusmäärän huipusta ollaan jäljessä 23 prosenttia.

12 kuukauden aikana aloitettiin noin 16150 gryndiasunnon rakentaminen. Syksyn tilanteesta tämä liukuva vuosisumma kasvoi 17 prosenttia. Aloitusmäärässä ollaan kolmannes vuosikymmenen huipun alapuolella.

Ennakkomyynnissä ilman aloituspäätöstä olevien asuntojen määrä on pudonnut noin 4750 asuntoon. Määrä on lähes neljäsosan pienempi kuin vuosi sitten ja vähän aloitusmääriin suhteutettuna.

Ennakkomyynnissä olevien asuntojen määrä riittää vain 2,9 kuukauden aloituksiin.

Asuntojen tarjonta on pudonnut selvästi

Isoista aloitusmääristä huolimatta myynnissä olevien uusien asuntojen määrä on vähentynyt tuntuvasti. Tarjonta on pudonnut lokakuusta 507 asunnolla (-4,5 %) ja vuodessa 1944 asunnolla (-15 %).

Myynnissä on noin 10700 uutta asuntoa. Määrä on pudonnut jo alle kymmenen vuoden keskiarvon (-7 %).

Tarjonnan 3,5 vuoden takaisesta huippumäärästä on pudottu 38 prosenttia.

Rakenteilla olevia myymättömiä asuntoja on vajaat 9100 (-11,5 % vuodessa).

Myymättömien valmiiden uusien asuntojen varasto on pienentynyt selvästi. Koko Suomessa on vain 1624 valmista myymätöntä asuntoa. Määrä putosi viime syksystä 498 asunnolla ja vuodessa 764 asunnolla.

Valmiiden asuntojen osuus koko tarjonnasta on laskenut 15,2 prosenttiin.

Selvityksessä suhteutetaan asuntojen tarjontaa kauppamäärään. Tämä kysyntä-tarjontalukema kertoo selvästä asuntojen alitarjonnasta. Myytävää riittää vain 6,6 kuukaudeksi. Kymmenen vuoden keskiarvo alittuu jo 2,9 kuukaudella.

Viime syksynä kysyntä-tarjontatilanne oli tasapainossa, kun markkinoilla riitti myytävää 8,5 kuukauden kauppoihin.

Kerrostalorakentamisen pullonkauloja kasvukeskuksissa

Keskiarvoluvut kertovat kovasta asuntokaupasta ja asuntotarjonnan niukkuudesta koko maassa. Kerrostaloasuntojen osalta kovin vauhti ja tarjonnan pullonkaulat sijoittuvat kuitenkin tällä hetkellä Helsinkiin, Espooseen ja Tampereelle. Myös Turussa ja Oulussa on melko vilkasta.

Rivitaloasuntojen osalta on niukkuutta myös monilla muilla paikkakunnilla, sillä korona on lisännyt näiden asuntojen kysyntää.

Rivitalorakentamista on hankalampi lisätä kuin kerrostalotuotantoa, sillä rivitalojen tonteista ja rakentajista on puutetta. Tyypillisesti rivitaloja rakentavat pienet rakennusliikkeet, joiden rahkeet eivät riitä isoon tuotantoon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Valtaosa uusista asunnoista on vuokra-asuntoja, vaikka kauppa käy kovilla kierroksilla”

  1. Lakkautetaan asumistuki ja katsotaan kuinka paljon vuokra-asuntoja tulee myyntiin. Nykyinen järjestelmä on vain verorahojen suora siirto sijoittajien kukkaroon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat