Kokeile kuukausi maksutta

Isännöintiliitto: Tupakointi nakertaa myös asunnon arvoa

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanervan mielestä ainoa oikea vaihtoehto on tupakoinnin täyskielto taloyhtiöissä.

Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutosehdotus ei kuitenkaan ratkaise kaikkia keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa.  Liitto muuttaisi lakia niin, että taloyhtiöt voisivat hakea kieltoa enemmistöpäätöksellä.

Monessa taloyhtiössä kärsitään naapurin puolelta tulevasta tupakansavusta. Mahdollisten terveyshaittojen lisäksi kyse on omaisuuden arvosta, muistuttaa Isännöintiliitto tupakkalain muutokseen liittyvässä kannanotossaan.

”Yhdenkään asukkaan ei pitäisi joutua kärsimään tupakansavusta. Silti valitettavan moni kärsii”, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva liiton tiedotteessa.

Isoin ongelma taloyhtiöissä tapahtuvassa tupakoinnissa ovat terveyshaitat, joita toisesta asunnosta tai pihalta kulkeutuva tupakansavu voi aiheuttaa. Niiden lisäksi tupakointi saattaa tehdä hallaa paitsi tupakoitsijan myös muiden omaisuudelle.

”Kun myy tai vuokraa asuntoa, ei tupakanhaju ainakaan lisää sen haluttavuutta. Omistaja voi joutua tekemään isonkin remontin hajun poistamiseksi. Näin tupakointi saattaa vaikuttaa myös naapuriasuntojen arvoon”, Koro-Kanerva huomauttaa.

Tupakoitsijat vetoavat taloyhtiöissä usein perusoikeuksiinsa. Koro-Kanerva kuitenkin huomauttaa,  että jokaisella on myös oikeus elää savuttomassa kodissa.

”Lisäksi on huomioitava, että taloyhtiössä osakas ei omista asunnon seiniä, lattioita ja kattoa, vaan oikeuden hallita huoneistoa ostamiensa osakkeiden perusteella”, hän toteaa.

Tupakkalakia ollaan muuttamassa niin, että taloyhtiöt voisivat enemmistöpäätöksellä hakea tupakointikieltoa taloyhtiön hallitsemille piha-alueille. Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutosehdotus ei kuitenkaan ratkaise kaikkia keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa.  Liitto muuttaisi lakia niin, että taloyhtiöt voisivat hakea kieltoa enemmistöpäätöksellä.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Isännöintiliitto: Tupakointi nakertaa myös asunnon arvoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat