Kokeile kuukausi maksutta

LUT-yliopisto selvitti: Haketta käyttävä lämpökontti on vihreä vaihtoehto öljylämmitykselle

Hakkeen käyttäminen kiinteistön lämmityksessä vähensi kasvihuonekaasupäästöjä jopa 96 prosenttia verrattuna öljylämmitykseen.

LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan perinteistä öljylämmitystä voidaan korvata myös hakkeella. Se kuitenkin edellyttää myös toimituslogistiikka, jossa hake puhalletaan letkua pitkin erilliseen lämpökonttiin.

Perinteistä öljylämmitystä korvataan nyt monissa kiinteistöissä muun muassa lämpöpumpuilla ja maalämmöllä.

LUT-yliopiston Mikkelissä toimiva bioenergian laboratorion tutkimusryhmän selvityksissä kävi kuitenkin ilmi, että myös haketta polttavat siirrettävät lämpökontit ovat tässä kohtaa toimiva ja pienipäästöinen vaihtoehto.

”Siirrettävien lämpökonttien tutkimukset ovat tärkeä askel siirtymisessä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Lämpökonteilla voidaan korvata fossiilista öljylämmitystä paitsi Suomessa ja myös globaalisti”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jarno Föhr LUT-yliopistosta Mikkelistä.

Tärkeä osa konseptia on hakkeen toimitusratkaisu, jossa autokuormassa oleva hake puhalletaan siirrettävän lämpökontin integroituun hakevarastoon. Uusi toimituslogistiikka mahdollistaa hakekuorman tyhjentämisen letkulla öljyauton tavoin.

” Potentiaalisimmat kohteet löytyvät todennäköisesti haja-asutusalueelta. Lisäksi kartoitimme yhteistyöhaluisia yrityksiä, joilla olisi potentiaalia hoitaa puhallustoimitusketjun haketoimitukset ja ylläpitää lämpöliiketoimintaa kiinteistöissä”, Föhr kertoo.

Samalla tehtiin energiatehokkuuden ja hiilitaseen vertailulaskelmia uuden hakkeen ja perinteisen öljyn toimitus- ja käyttöratkaisujen välillä. Hankkeessa selvitettiin myös uuden konseptin kustannuksia ja tarkasteltiin sen kilpailukykyä verrattuna vaihtoehtoisiin ratkaisumenetelmiin.

”Hakkeen käyttäminen kiinteistön lämmityksessä vähensi kasvihuonekaasupäästöjä jopa 96 prosenttia verrattuna öljylämmitykseen”, Jarno Föhr kertoo.

Puhallus-hankkeessa olivat mukana Kome Oy, SKAL Itä-Suomi ry, Metsäenergia Meter Oy, Lämpösi Oy, Biofire Oy ja Kiinteistökehitys Naistinki Oy. Lisäksi pilottikokeissa tehtiin tiivistä yhteistyötä Tervon Puutarhan kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LUT-yliopisto selvitti: Haketta käyttävä lämpökontti on vihreä vaihtoehto öljylämmitykselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat