Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus RT:n budjettieväät: Varainsiirtovero historiaan ja liikenneinfra kuntoon

RT:n mielestä työllisyysasteen nosto edellyttää toimivia asuntomarkkinoita ja työvoiman liikkuvuuden parantamista.

RT:n mielestä kokonaisvelkaantumisasteen ja asuntolainojen keston rajoittaminen johtaisivat suoraan asuntomarkkinan hidastumiseen ja sitä kautta työperäisen muuton vaikeutumiseen. RT ei lämpene myöskään taloyhtiölainojen kiristyksille.

Jotta työ ja tekijät kohtaisivat entistä paremmin, muuttamista tulisi kaikin tavoin helpottaa. Näin evästää Rakennusteollisuus RT budjettiriiheen valmistautuvaa hallitusta.

RT:n mielestä nyt kannattaisi poistaa varainsiirtovero, pidättäytyä asunto- ja taloyhtiölainojen tiukoista rajoituksista sekä investoida liikennehankkeisiin. Talouden toipuminen ja työllisyyden paraneminen tulevat etujärjestön mukaan kärjistämään työvoimapulaa monilla aloilla. Asuntojen saatavuus ja hinnat sekä työvoiman liikkumismahdollisuudet kuitenkin määrittelevät pitkälti työvoiman riittävyyttä.

”Varainsiirtovero jarruttaa työn perässä muuttamista, ja siitä pitäisikin luopua. Tutkimusten mukaan muuttokustannuksia kasvattava vero vähentää sekä työmarkkina-alueiden sisäisiä että niiden välisiä muuttoja”, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell tiedotteessa.

RT:n mielestä kokonaisvelkaantumisasteen ja asuntolainojen keston rajoittaminen johtaisivat suoraan asuntomarkkinan hidastumiseen ja sitä kautta työperäisen muuton vaikeutumiseen. Myös taloyhtiölainoihin on kaavailtu ehtojen tiukennuksia, vaikka niillä on RT:n mukaan mahdollistettu yhä useamman palkansaajan pääsy omistusasumisen piiriin.

Riittävä asuntotuotanto on paras hintajarru

Vuokra-asuntotuotantokaan ei  RT:n mielestä kaipaa uusia rajoitteita. Viime vuosien vuokra-asuntotarjonnan kasvu on hillinnyt tehokkaasti vuokrien nousua, mutta edelleen varsinkin kasvukeskuksissa on pulaa erityyppisistä asunnoista.

”Tarvittavan asuntotuotantomäärän toteutumisen kannalta ratkaisevaa on tarkoituksenmukainen sääntely, riittävä tonttitarjonta ja sujuva kaavoitus. Asumisen hintaan on mahdollista vaikuttaa vain turvaamalla riittävä ja monipuolinen asuntotuotanto”, toteaa Randell.

Rakennusteollisuus RT:n mielestä syyskuun budjettiriihessä on tehtävä ratkaisuja, jotka samanaikaisesti lisäävät työllisyyttä, parantavat Suomen kilpailukykyä tulevaisuudessa ja nopeuttavat siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Nämä tavoitteet edellyttävät lisäinvestointeja raide- ja tieverkostoon, jotka vivuttaisivat liikkeelle myös muuta rakentamista ja alueellista taloutta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusteollisuus RT:n budjettieväät: Varainsiirtovero historiaan ja liikenneinfra kuntoon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat