Kiinteistökauppamarkkinat osoittavat elpymisen merkkejä

Vaisun alkuvuoden jälkeen Suomen kiinteistökauppamarkkinat alkoivat elpyä heinäkuussa, ilmenee Catellan tuoreesta markkinakatsauksesta.

YIT sopi heinäkuussa myyvänsä Järvenpään Bulevardikorttelin saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Quadorolle 32 miljoonalla eurolla. Kuva: Aihio Arkkitehdit/YIT

Catellan mukaan Suomen kiinteistömarkkinoiden kaupankäyntivolyymi oli yhteensä noin 3,8 miljardia euroa heinäkuun 2021 loppuun mennessä. Vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon volyymi oli noin 2,3 miljardia euroa, joka oli alhaisin sitten vuoden 2014. Vuosina 2019 ja 2020 vastaavat volyymit olivat 3,0 ja 3,4 miljardia euroa.

Kauppa kuitenkin aktivoitui kesän aikana, ja heinäkuussa kiinteistökauppoja tehtiin jo lähes 1,5 miljardilla eurolla. Kiinnostavimmat segmentit volyymin mukaan olivat asuinkiinteistöt sekä toimistot. Ulkomaisten sijoittajien osuus kaupoista oli noin 55 prosenttia heinäkuun loppuun mennessä.

Helsingin ydinkeskustan toimistotilojen prime-tuottovaatimus pysyi muuttumattomana vuodenvaihteen tasosta 3,4 prosentissa. Myös kasvukeskuksissa toimistotilojen prime-tuottovaatimukset pysyivät lähes vuodenvaihteen tasoilla.

Logistiikkatilojen tuottovaatimukset laskivat selvästi pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa voimakkaasti kasvaneen kysynnän seurauksena. Logistiikkatilojen pääkaupunkiseudun prime-tuottovaatimus laski 0,9 prosenttiyksikköä 4,7 prosentin tasolle.

Liiketilojen tuottovaatimukset jatkoivat loivaa nousuaan kasvukeskuksissa pandemian tuoman epävarmuuden edelleen vaikuttaessa voimakkaasti liiketilasegmenttiin.

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttöaste nousi 0,4 prosenttiyksikköä 12,6 prosentin tasolle.  Osamarkkinoilla nousua nähtiin muun muassa Helsingin ydinkeskustassa, jossa toimistotilojen vajaakäyttöaste nousi 1,8 prosenttiyksikköä 10,6 prosentin tasolle. Vastaavalla tasolla on oltu viimeksi vuoden 2017 lopussa.

Toimistojen vajaakäyttöasteet nousivat kaikilla pääkaupunkiseudun osamarkkinoilla lukuun ottamatta Ruoholahtea ja Tapiolaa, joissa vajaakäyttöasteet laskivat lievästi. Suurimmat vajaakäyttöasteiden nousut nähtiin ydinkeskustan lisäksi Herttoniemessä ja Leppävaarassa, joissa vajaakäyttöasteet nousivat yli 1,5 prosenttiyksikköä.

Kasvukeskusten osalta toimistojen vajaakäyttöasteet nousivat Turussa, Vaasassa, Lahdessa ja Jyväskylässä. Sen sijaan Oulussa sekä Tampereella toimistojen vajaakäyttöasteet laskivat maltillisesti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistökauppamarkkinat osoittavat elpymisen merkkejä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat