Rakennuskustannusten raju nousu jatkui elokuussa – etenkin teräsrakenteet kallistuivat reippaasti

Rakentamisen eri kustannuslajeista elokuussa kallistuivat erityisesti tarvikkeet, mutta myös työpanosten ja palveluiden hinnat nousivat.

Teräsrakenteiden hinnat nousivat yksittäisistä panoksista eniten kuukausitasolla. Terästä menee muun muassa betoniin. Kuva: Anne Kurki

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat vuoden 2021 elokuussa 8,7 prosenttia vuoden takaisesta. Tarvikepanosten kustannukset nousivat 11,8 prosenttia ja työkustannukset 6,3 prosenttia vuotta aiemmasta. Palveluiden hinnat nousivat 1,6 prosenttia.

Heinäkuusta elokuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 2,2 prosenttia. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,9 prosenttia ja työkustannukset 1,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Palveluiden hinnat pysyivät edellisen kuukauden tasolla.

Viimeisen vuoden aikana rakennusmateriaalien kustannuksia on nostanut erityisesti puutavara, jonka usean kuukauden kestänyt hinnan nousu jatkui vahvana vielä elokuussakin. Puutavaran hinta nousi kuukaudessa 5,2 prosenttia. Kuukausitasolla eniten kallistuivat kuitenkin elokuussa teräsrakenteiden hinnat, jotka kohosivat 7,3 prosenttia heinäkuusta. Puutavara on nyt kallistunut vuoden takaiseen verrattuna peräti 66,9 prosenttia ja teräsrakenteidenkin hinnat ovat nousseet 25,1 prosenttia.

Myös muiden tarvikkeiden kustannuksissa tapahtui voimakasta nousua elokuussa. Ikkunat ja ovet kallistuivat kuukaudessa 6,2 prosenttia ja vuoden takaisesta 10,4 prosenttia. Betonielementeissä vastaavat nousuprosentit olivat 6,2 ja 8,5 prosenttia ja vesikatteissa 4,4 ja 11,6 prosenttia. Lämmöneristeissäkin vuosinousu on ollut 8,4 prosenttia mutta viimeisen kuukauden osalta maltillisempi 0,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen erikseen laskema asuinrakentamisen kokonaisindeksi osoittaa vuositasolla jopa 10,1 prosentin nousua ja viimeisen kuukauden aikanakin 2,0 prosenttia. Erityisen voimakkaana kustannusnousu näkyy asuinpientalojen korjausten puolella, jossa vuosinousua on kertynyt peräti 19,5 prosenttia ja kuukaudessa 2,9 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskustannusten raju nousu jatkui elokuussa – etenkin teräsrakenteet kallistuivat reippaasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat