Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi heinäkuussa

Rakennusyritysten liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat heinäkuussa, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.

Kuva: Seppo Mölsä

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi heinäkuussa 6,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kesäkuuhun verrattuna rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi heinäkuussa 0,2 prosenttia. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi vuoden aikana 4,8 prosenttia. Edelliseen kuukauteen verrattuna kausitasoitettu myynnin määrä laski 0,3 prosenttia.

Liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat vuoden aikana kaikilla rakentamisen toimialoilla paitsi maa- ja vesirakentamisessa, jossa myynnin määrä jäi vuoden 2020 heinäkuuta pienemmäksi.

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,3 prosenttia ja myynnin määrä 3,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, mutta myynnin määrä laski 1,9 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 8,6 prosenttia ja myynnin määrä 8,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi heinäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat