Kokeile kuukausi maksutta

Tuoreen selvityksen mukaan kattavampi rakentamisen dokumentointi voi tuoda merkittäviä säästöjä

VTT:n ja ohjelmistoyhtiö Kotopron Asumisen tulevaisuus -hankkeessa tutkittiin rakennushankkeiden suunnittelua, rakentamista, luovutustilanteita ja luovutusdokumentaatiota, takuuaikaa ja takuuajan jälkeistä urakoitsijan sekä taloyhtiöiden toimintaa suomalaisessa asuntorakentamisessa.

Rakentamisen vaiheiden parempi dokumentointi voisi tuoda merkittäviä säästöjä, väittää tuore selvitys. VTT ja suomalainen ohjelmistoyhtiö Kotopro ovat selvittäneet asiaa yhteisessä Asumisen tulevaisuus -hankkeessa.

Hankkeessa tutkittiin rakennushankkeiden suunnittelua, rakentamista, luovutustilanteita ja luovutusdokumentaatiota, takuuaikaa ja takuuajan jälkeistä urakoitsijan sekä taloyhtiöiden toimintaa suomalaisessa asuntorakentamisessa.

Koropron mukaan rakennusalalla ei edelleenkään dokumentoida tarkasti jokaista työvaihetta ja silloin, kun työvaiheet dokumentoidaan, dokumentointitavat vaihtelevat paljon ja niistä reklamoidaan herkästi.

Rakentamisen dokumentoinnista on hyvin rajalliset viralliset vaatimukset. Esimerkiksi työvaiheiden dokumentointia rakentamisen aikana ei edellytetä ollenkaan. Tämän vuoksi työmaiden johtamisessa ei vaadita laatua tai kustannussäästöjä.

VTT ja Kotopro tulivat selvityksessä siihen johtopäätökseen, että vaatimus dokumentoinnista rakentamisen aikana voisi parantaa rakentamisen laatua, jos rakennuksen tilaajalla olisi käytettävissä selkeä dokumentaatio siitä, miten rakennus on rakennettu.

“Kattava dokumentaatio olisi myös rakentajan etu. Kirjauksilla voitaisiin osoittaa rakennusvaiheittain, että työ on tehty laadukkaasti”, Kotopron toimitusjohtaja Samuli Suomala toteaa tiedotteessa.

Marginaalia mahdollista kasvattaa selvästi

VTT:n tutkimushankkeessa tunnistettiin rakentamisessa kymmenen tuottavuuteen ja laatuun liittyvää tekijää, joihin voidaan vaikuttaa laadukkaalla, läpinäkyvällä ja kestävällä dokumentoinnilla.

Selvityksen tuloksena Kotoprossa luotiin laskuri, johon koottiin hankkeessa tunnistetuista tekijöistä neljä tyypillisintä rakentamisen laatuun vaikuttavaa ilmiötä. Laskuri konkretisoi, miten moderni dokumentointi voi lisätä yksittäisen rakennushankkeen tuottavuutta jopa 50 prosentilla.

Tyypillisesti rakennushankkeiden kate on 4,9–5 prosenttia. Jos hankkeiden kaikki rakennusvaiheet dokumentoitaisiin kattavasti, marginaalia olisi mahdollista kasvattaa jopa 2,5 prosenttiyksikköä.

Suomalan mukaan rakennusalalla on kaiken kaikkiaan tarvetta selkeyttää ja yhtenäistää rakennusten käyttöönoton ja takuuajan käytäntöjä.

”Rakentamisessa meiltä puuttuu työn tekemisen dokumentoinnin kulttuuri. Näin ollen myös prosessin kehittäminen on muistinvaraista, eikä perustu faktoihin”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuoreen selvityksen mukaan kattavampi rakentamisen dokumentointi voi tuoda merkittäviä säästöjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat