Historiallisen olutpanimon alueelle Turussa rakennetaan omistus- ja asumisoikeusasuntoja

Varsinais-Suomen Asumisoikeus (Vaso) rakennuttaa Turun Kärsämäkeen uutta asumisoikeusasuntokohdetta nimeltään Villa Gardberg. Lisäksi turkulainen rakennusliike Aura Rakennus oy toteuttaa alueelle omistusasuntoja.

Havainnekuva Kärsämäentieltä Bryggerin alueesta. Kuva: Casagrande oy

Kohteen sijainti on mielenkiintoinen, sillä kyseessä on entinen Amalienborg ab:n panimon kiinteistö ja sittemmin Hellas ab:n kiinteistö.

”Tälle alueelle rakennetaan harvoin mitään uutta ja kiinteistön pitkä historia tekee uudiskohteestamme vielä kiinnostavamman”, Vason toimitusjohtaja Maria Aspala kertoo tiedotteessa.

Kyseinen alue saa nyt uuden tarinan Bryggerin alueena. Alueella tullaan säilyttämään myös vanhoja rakennuksia uusien lomassa.

Asumisoikeusasuntojen rakentaminen on jo alkanut, ja asunnot valmistuvat kesäkuussa 2022. Kiinteistöön tulee kaksi rivitaloa, kaksi luhtitaloa ja yksi paritalo. Asumisoikeusasuntoja tulee yhteensä 24, ja niiden koot vaihtelevat yksiöistä isoihin perheasuntoihin.

Asumisoikeuskiinteistöt lämpiävät energiatehokkaasti ilmavesilämpöpumpuilla ja huoneistoihin asennetaan älykäs huoneistoautomaatiojärjestelmä. Osaan autopaikoista tulee lataus sähkö- ja hybridiautoille.

Lisäksi Aura Rakennus toteuttaa alueelle kaksi vapaarahoitteista omistusasuntokohdetta, As.oy Amalienborgin ja As.oy Amalienborg II:n. Kokonaisuudessaan alueen on tarkoitus olla valmis arviolta keväällä 2023.

Bryggerin alueelta on Turun keskustaan matkaa noin 4,5 kilometriä. Alueen vastapäätä sijaitsee liikunta- ja elämyskeskus Leaf Areena.

Panimo toimi paikalla jo 1800-luvun puolivälissä

Turussa toimi 1800-luvun loppupuolella jo kolme olutpanimoa, joista yksi oli Amalienborgs ab. Panimo toimi Kärsämäessä vuosina 1855–1913, ja tuotteina olivat muun muassa Porter ja Bayerska öl. 1900-luvun alkuvuosina tuotantoon tulivat limonadit sekä muut virvoitusjuomat ja oluen tuotanto väheni vuosi vuodelta. Viimeiset oluet myytiin asiakkaille vuoden 1912 puolella. Tämän jälkeen virvoitusjuomia valmistettiin vielä jonkin aikaa, mutta Amalienborgs ab yhtiönä kirjattiin lakkautetuksi vuonna 1916.

Hellas Osakeyhtiö taas perustettiin vuonna 1919 Amalienborgsin entisiin tiloihin, ja kauppias Rudolf Gardberg jatkoi makeistuotantoa panimon kiinteistössä. Turkulainen makeistuotanto pääsi vauhtiin, ja Rudolf Gardbergin pojan johdolla kehitettiin useita klassikkomakuja, muun muassa kaikkien tuntemat Budapest-suklaakonvehdit.

Tiloissa toimi hänen alaisuudessaan muutaman vuoden myös Hellas Osakepanimo, joka kuitenkin lakkautettiin vuonna 1926.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Historiallisen olutpanimon alueelle Turussa rakennetaan omistus- ja asumisoikeusasuntoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat