Kokeile kuukausi maksutta

Maarakennusalan kustannukset pysyttelivät selvässä nousussa syyskuussa – päällysteet kuitenkin halpenivat elokuusta

Maarakennusalan kustannukset nousivat voimakkaasti vuoden 2020 syyskuusta vuoden 2021 syyskuuhun, mutta nousuvauhti hiipui kuitenkin hieman elokuusta.

Kuva: Juha Salminen

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset kipusivat syyskuussa 8,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Elokuussa vuotuinen nousuvauhti oli 9,4 prosenttia.

Kokonaisindeksin nousuun vaikuttaa edelleen eniten bitumin ja moottoripolttoöljyn kallistuminen.

Kokonaisindeksin osaindekseistä erityisen voimakasta vuotuinen kustannusnousu oli päällysteissä, jotka kallistuivat peräti 26,2 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Päällysteiden kustannukset kuitenkin laskivat kuukautta aiempaan verrattuna 0,9 prosenttia. Eri osaindekseistä päällysteet olivat ainoa, joka laski edelliskuukaudesta.

Vuositason tarkastelussa myös betonirakenteiden kustannukset nousivat kaksinumeroisesti, 10,1 prosenttia. Lähelle sitä ylsivät myös kunnallistekniset järjestelmät, joiden osaindeksi kohosi 9,1 prosenttia vuodessa. Eri osaindekseistä kaikki kallistuivat vuoden aikana. Vähiten nousivat kalliorakenteiden kustannukset, 3,3 prosenttia.

Tilastokeskus seuraa myös muutamia erillisindeksejä, jotka eivät sisälly kokonaisindeksiin. Niiden joukossa eniten kallistuivat vuodessa murskaustyöt, 6,9 prosenttia. Erillisindekseistä maltillisemmin kohosivat teiden sekä ratojen ylläpidon kulut, jotka molemmat kallistuivat 3,6 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maarakennusalan kustannukset pysyttelivät selvässä nousussa syyskuussa – päällysteet kuitenkin halpenivat elokuusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat