Raaka-aineisiin liittyvät ongelmat painoivat Uponorin kannattavuutta

Uponorin liikevaihto kasvoi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta tulos heikkeni raaka-aineiden hintojen nousun ja toimitusten viivästysten vuoksi.

Uponorin vuosi on ollut vahva.

Yhtiön liikevaihto kasvoi kolmosneljänneksellä 6,8 prosenttia 321,4 miljoonaan euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto kutistui peräti 23,3 prosenttia 38,1 miljoonaan euroon.

”Koko vuoden Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vahvana jatkunut rakennusalan kysyntä tuki myyntivolyymiemme ja liikevaihtomme kasvua kolmannella vuosineljänneksellä. Viime kuukausien aikana raaka-aineiden hintojen nousu on jatkunut tai hinnat ovat vähintäänkin pysyneet korkealla tasolla. Lisäksi raaka-aineiden ja komponenttien toimituksissa on ollut viivästyksiä, minkä seurauksena kykymme palvella asiakkaitamme on ajoittain laskenut. Nämä tekijät kuormittivat kolmannen neljänneksen liikevoittoamme ja kannattavuuttamme hyvästä kysynnästä huolimatta. On hyvä myös muistaa, että vertailukautemme oli vahva, sillä viime vuonna kysyntä alkoi elpyä toisen neljänneksen jälkeen ja kulumme olivat suotuisalla tasolla Covid-19-pandemian vaikutuksesta”, toimitusjohtaja Michael Rauterkus kertoo tiedotteessa.

Pohjois-Amerikan talotekniikassa liikevaihto kasvoi 2,7 prosenttia 108,3 miljoonaan euroon, kun taas liikevoitto pieneni peräti 34,5 prosenttia 17,7 miljoonaan. Toimitusketjun ongelmat näkyivät Rauterkusin mukaan selkeimmin juuri Pohjois-Amerikassa. Viivästykset hankaloittivat tuotannon ja logistiikan optimointia ja heikensivät kannattavuutta yhdessä kasvaneiden hankinnan ja valmistuksen kulujen sekä rahtikulujen kanssa.

”Vuoden viimeisellä neljänneksellä keskitymme toimitusketjumme ja toimintojemme vakauttamiseen turvataksemme hyvän asiakaskokemuksen ja palvelutason. Lisäksi jatkamme toimia hankinnan ja valmistuksen kulujen kasvun sekä toimitusketjun viivästysten vaikutusten pienentämiseksi, mutta odotamme, että nämä tekijät viivästyttävät marginaalin palautumista.”

Uponor 7–9 2021/7­–9 2020

  • Liikevaihto, milj. euroa 321,4/301,0
  • Liikevoitto, % 11,6/16,5
  • Tulos ennen veroja, milj. euroa 37,2/47,7
  • Omavaraisuusaste, % 50,2/42,7

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raaka-aineisiin liittyvät ongelmat painoivat Uponorin kannattavuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat