Rakennusyritykset kasvattivat t&k-menojaan reippaasti – suunnitteluyritykset leikkasivat

Perinteisesti maltillisesti tutkimus- ja kehitystoimintaan investoineet rakentamisen toimialan yritykset kasvattivat t&k-panoksiaan selvästi viime vuonna. Sen sijaan arkkitehti-, insinööri- ja muut vastaavat palvelut leikkasivat näitä investointejaan.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan rakentamisen toimialan yritykset kasvattivat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojaan viime vuonna 139,8 miljoonaan euroon edellisvuoden 117,9 miljoonasta. Kasvua kertyi 18,6 prosenttia. Vuosina 2017 ja 2018 alan t&k-panostukset olivat kutakuinkin samaa luokkaa kuin vuonna 2019. Viiden vuoden kuluessa kasvu on ollut merkittävää, sillä vuonna 2015 toimialan tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot olivat 100,8 miljoonaa euroa.

Arkkitehti-, insinööri- ja muissa vastaavissa palveluissa kehitys on sen sijaan ollut päinvastaista. Viime vuonna tämän alan yritykset käyttivät tutkimus- ja kehitystoimintaan 114,8 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2019 panostukset olivat 128,8 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 peräti 155,7 miljoonaa. Alan t&k-menot painuivat viime vuonna myös selvästi alemmalle tasolle kuin ne olivat viisi vuotta sitten, sillä tuolloin ala laittoi tällaiseen toimintaan 135,3 miljoonaa euroa.

Kaiken kaikkiaan eri alojen yritykset käyttivät tutkimukseen ja tuotekehitykseen 4 644 miljoonaa euroa vuonna 2020. T&k-menot kasvoivat edellisvuodesta lähes 240 miljoonaa euroa eli 5,4 prosenttia. Vuonna 2019 kasvua oli neljä prosenttia. Teollisuudessa menolisäys oli kolme prosenttia, muilla toimialoilla yhdeksän prosenttia.

Vuonna 2021 t&k-menojen kasvuksi arvioidaan yritysten antamiin ennakollisiin tietoihin perustuen noin 220 miljoonaa euroa, mikä toteutuessaan tarkoittaisi vajaan viiden prosentin lisäystä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritykset kasvattivat t&k-menojaan reippaasti – suunnitteluyritykset leikkasivat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat