Rakentamisen alalla aloitti pitkälti toistatuhatta yritystä toisella vuosineljänneksellä

Rakentamisen parissa aloitti toimintansa vuoden 2021 huhti−kesäkuussa toiseksi eniten yrityksiä eri päätoimialoista. Vain ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa aloitti enemmän yrityksiä.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 huhti−kesäkuussa aloitti toimintansa yhteensä 1379 rakentamisen alan yritystä. Määrä oli 18,5 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Rakentamisen päätoimialalla aloittaneiden yritysten määrä jakautui siten, että erikoistuneessa rakennustoiminnassa aloittaneita yrityksiä oli 656, talonrakentamisessa 633 sekä maa- ja vesirakentamisessa 90.

Myös toimialalla arkkitehti- ja insinööripalvelut aloittaneiden yritysten määrä kasvoi. Alalla aloitti kuluvan vuoden toisella neljänneksellä 235 yritystä, kun vuotta aiemmin määrä oli 211.

Kaikki toimialat huomioiden Suomessa aloitti vuoden 2021 huhti−kesäkuussa toimintansa 10498 yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli 23 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vastaavana ajanjaksona.

Lopettaneiden rakentamisen alan yritysten määrä kasvoi selvästi

Tilastokeskus tilastoi myös lopettaneita yrityksiä, mutta niiden tilastointi laahaa yhden vuosineljänneksen jäljessä aloittaneiden tilastointia.

Vuoden 2021 tammi−maaliskuussa toimintansa lopetti kaikkiaan 9165 yritystä. Lopettaneita yrityksiä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Päätoimialoittain tarkasteltuna lopettaneiden yritysten määrä kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Määrällisesti eniten yrityksiä lopetti tammi−maaliskuussa 2021 ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan päätoimialalla, jossa lopettaneita yrityksiä oli 1798.

Rakentamisessa lopettaneita yrityksiä oli kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä päätoimialoista kolmanneksi eniten, 1053 kappaletta. Määrä kasvoi huomattavasti vuoden takaisesta, jolloin rakentamisen alalla lopettaneita yrityksiä oli 865. Tammi−maaliskuussa 2021 rakentamisen päätoimialalla lopettaneiden yritysten määrä jakaantui siten, että niitä oli talonrakentamisessa 530, erikoistuneessa rakennustoiminnassa 470 sekä maa- ja vesirakentamisessa 53.

Arkkitehti- ja insinööripalveluiden toimialalla lopettaneiden yritysten määrä säilyi lähes samana kuin vuosi sitten. Näitä yrityksiä oli kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa 243, kun vuotta aiemmin niitä oli 248.

Yritysten toiminnan aloitukset ja lopetukset päätellään Verohallinnon asiakastietokannasta. Muutokset Verohallinnon tietojärjestelmissä tai tietokantojen ylläpidossa voivat vaikuttaa tilaston tietoihin ja aikasarjojen vertailukelpoisuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen alalla aloitti pitkälti toistatuhatta yritystä toisella vuosineljänneksellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat