Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi reippaasti elokuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi elokuussa 6,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Liikevaihto kasvoi kaikilla rakentamisen toimialoilla kasvun ollessa vahvinta talonrakentamisessa.

Kuva: Seppo Mölsä

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 8,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 5,8 prosenttia ja erikoistuneen rakennustoiminnan 6,2 prosenttia.

Rakentamisen myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi 4,7 prosenttia vuoden takaisesta. Talonrakentamisen myynnin määrä kasvoi 7,2 prosenttia ja erikoistuneen rakennustoiminnan 5,5 prosenttia. Sen sijaan maa- ja vesirakentamisen myynnin määrä laski 3,9 prosenttia.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi elokuussa 0,8 prosenttia heinäkuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä kasvoi 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi reippaasti elokuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat