RT ennustaa: Rakentaminen vähenee Satakunnassa

Rakennusteollisuuden alueellisen suhdannekatsauksen mukaan talonrakentaminen alkoi piristyä koronan hellitettyä Satakunnassa keväällä. Rakennuslupien määrän pieneneminen luo taivaalle kuitenkin synkkiäkin pilviä.

Vaikka tällä hetkellä Lounais-Suomen suhdanne on miinuksella, ovat alueen yritysten talouskasvun näkymät varsin hyvät.

Nyt tilanne koetaan talonrakennuksen osalta urakoitsijoiden keskuudessa pääosin hyvänä.

Vuoden 2021 toisella neljänneksellä aloitettiin Satakunnassa vuositasolla 1,4 miljoonaa kuutiometriä erilaisia talonrakennustöitä, mikä oli 19 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rakennuslupia myönnettiin samaan aikaan kuitenkin 19 prosenttia vähemmän, mikä ennakoi koko rakentamisen laskun jatkuvan Satakunnassa.

Satakunnassa aloitettiin tämän vuoden toisella neljänneksellä vuositasolla ennakkotietojen mukaan 451 asunnon rakentaminen, mikä olisi 21 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

”Myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen hankkeiden perusteella asuntorakentamisen lasku alkaa kuitenkin vähitellen taittua kohti parempaa. Myös rakennuttajat arvioivat asuntorakentamisen kasvavan seuraavan puolivuotiskauden aikana”, ennakoi Talonrakennusteollisuuden aluepäällikkö Katja Suovo.

Pientalojen aloitusmäärät vähenivät tämän vuoden toisella neljänneksellä 13 prosenttia edellisvuodesta. Asuinkerrostalohuoneistoja aloitettiin 28 prosenttia vähemmän ja niille myönnettyjen rakennuslupien määrä väheni 56 prosenttia edellisvuodesta.

Liike- ja toimistorakennusten aloitusmäärät taas vähenivät 26 prosenttia, kun niitä verrataan vuoden 2020 tasoon. Teollisuus- ja varastorakentamisessa vastaava vähennys oli 61 prosenttia.

”Satakunnan rakentamisen valopilkku on ollut julkinen palvelurakentaminen. Alueella on käynnissä useita kouluhankkeita ja Satasairaalan uudistaminen työllistää myös mukavasti. Myönnettyjen rakennuslupien perusteella kasvu tulee myös jatkumaan vahvana”, Suovo sanoo. 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT ennustaa: Rakentaminen vähenee Satakunnassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat