Pirkanmaalla on kova vauhti, mutta ensi vuonna rakentamisen määrä jo hieman pienenee

Pirkanmaan rakennus- ja kiinteistöalan yritysten suhdannetilanne on kuluvana vuonna tuoreen barometrikyselyn mukaan vahva. Vuosi 2021 on neljänneksi parhaan vuoden joukossa 2000-luvulla.

Rakentamisella menee vuonna 2021 Pirkanmaalla lujaa. Ensi vuonna rakentamisen määrän ennustetaan aavistuksen hiipuvan.

Alan suhdanneodotukset ovat Foreconin kyselyn mukaan Pirkanmaalla positiiviset. Kaksi kolmesta vastanneista yrityksistä kokee tilanteen hyvänä tai erittäin hyvänä ja loputkin tyydyttävänä. Liikevaihdon ja henkilöstömäärän odotetaan kasvavan myös ensi vuonna. Yritykset arvioivat liikevaihdon kasvavan myös ensi vuonna kolme prosenttia ja työvoimamäärän kahdeksan prosenttia.

Yritykset nostivat suurimmaksi yhteiseksi ongelma-alueekseen työvoiman puutteen. Eniten siitä kärsii suunnitteluala, mutta myös rakentamisessa sekä rakennustuote- ja kiinteistöalalla se on suuri pulma.

Voimakas alan hintojen nousu kuluvana syksynä tuo epävarmuutta vuoden 2022 näkymiin. Hankkeet saattavat lykkäytyä.

Rakentamisen määrä Pirkanmaalla kasvaa kyselyn mukaan kuluvana vuonna yhdeksän prosenttia ja vähenee ensi vuonna prosentin. Koko maan rakentamiselle ennakoidaan tälle vuodelle kolmen ja ensi vuodelle 0-1 prosentin kasvua.

Vuonna 2020 Pirkanmaalla aloitettiin noin 5 000 asunnon rakentaminen ja tänä vuonna asuntoja aloitetaan noin 6 000 kpl. Määrä on historian korkein. Ensi vuonna Pirkanmaalla ennakoidaan aloitettavan noin 5 000 asuntoa. Tärkeä tekijä asuntorakentamisen vahvassa vireessä kiinnostus asuntosijoittamiseen.

Pirkanmaan rakennusbarometrikysely toteutettiin lokakuussa 2021 ja siihen vastasi vajaa 40 kiinteistö- ja rakennusalan yritystä Pirkanmaan alueelta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pirkanmaalla on kova vauhti, mutta ensi vuonna rakentamisen määrä jo hieman pienenee”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat