Kokeile kuukausi maksutta

Taajamaan Tuusulassa on suunnitteilla isompi Prisma kuin Pasilassa – Miten käy kilpailijoiden sen vieressä?

Tuusulan Hyrylään suunnitellaan suurta kauppakeskusta, josta ison osan veisi Prisma-hypermarket. Hanke on vielä kaavoitusvaiheessa. Taajaman keskustaa aiotaan muutenkin myllätä osin uusiksi.

Havainnekuva kauppakeskuksen edestä maan tasalta katsottuna. Kuva: Nrep
Kuuntele juttu

Tuusulan Hyrylään suunnitellaan kauppakeskusta. Sen rakentamisen mahdollistava kaava tulee joulukuun puolivälissä kuntakehityslautakunnan käsiteltäväksi, minkä jälkeen se etenee kunnanhallitukseen.

”Tavoitteena on, että kaava olisi nähtävillä tammikuussa. Tuolloin valtuusto voisi hyväksyä kaavan ennen kesää. Siinä tapauksessa kauppakeskuksen rakennustyöt voisivat alkaa ensi kesän jälkeen ja keskus olisi noin kahdessa vuodessa valmis”, Tuusulan kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen kertoo.

Näillä näkymin kauppakeskus voisi siis avautua vuonna 2024.

Viime vuoden keväällä tavoitteena oli, että kauppakeskus olisi valmis jouluna 2023. Nyt tavoiteaikataulu on siirtynyt hieman eteenpäin.

Hankkeesta järjestetty kilpailutus saatiin päätökseen tämän vuoden kesäkuussa. Tuusulan kunta valitsi tuolloin Hyrylän liike- ja palvelukeskuksen jatkosuunnittelun yhteistyökumppaniksi kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö Nrepin, Lehto Groupin ja Parviainen arkkitehdit oy:n.

Nrepin on tarkoitus vuokrata kaikki kauppakeskuksen liiketilat HOK-Elannolle. Kauppakeskukseen tulee noin 8 000 neliömetrin kokoinen Prisma. Prisman yhteyteen tulee myös muita myymälöitä sekä ravintoloita. Vertailun vuoksi esimerkiksi Triplan kauppakeskuksen Prisma Helsingissä on reilun 5 000 neliömetrin kokoinen.

Liikekeskuksen yläpuolelle on suunniteltu rakennettavan viisikerroksinen tila, johon kunnantalo sijoittuisi.

”Tuusulan valtuusto on päättänyt vuonna 2018, että nykyinen kunnantalo muuttaa pois entisestä kunnantalorakennuksesta eikä tilalle rakenneta uutta. Päätös on edelleen voimassa. Lopullisesti kunnantalon sijoittuminen liikekeskuksen yhteyteen varmistuu aikanaan, kun keskuksen tilojen vuokrasopimukset tehdään.”

Hyrylän liike- ja palvelukeskuksen kokonaislaajuus on noin 15 000 neliömetriä, josta kaupallisten tilojen osuus on noin 10 000 neliömetriä.

Suunnitellun Prisman vieressä on K-supermarket. Keskolla ei ole suunnitelmia muuttaa supermarketia Citymarketiksi, kertoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

Hyrylän keskustassa Auratumin omistamassa kiinteistössä Pysäkkikujalla oli puolestaan aikaisemmin S-market. Liikkeen lopetettua tila on nyt tyhjillään. Auratumin tavoitteena on löytää toimija tai toimijoita tiloihin. Se uskoo, että kauppakeskushanke ja alueen muu kehitys lisäävät keskustan vetovoimaa.

”Meillä on useita kaupallisia keskusteluja kohteen osalta ja tavoitteenamme löytää ratkaisu, jolla kohde saadaan taas käyttöön”, Auratum Kiinteistöt oy:n johtaja Oskari Hartikainen kertoo sähköpostitse.

Hyrylän keskustan ympäristö muuttuu myös muuten lähivuosina. Linja-autoasema siirretään Tuusulanväylän toiselle puolelle uimahallin viereen.

”Kauppakeskuksen kellarikerroksissa on 500 pysäköintipaikkaa. Keskusta varten tarvitaan myös maanpäällisiä pysäköintipaikkoja, ja ne sijoittuvat nykyisen linja-autoaseman tontille”, kuntasuunnittelupäällikkö Honkanen sanoo.

Tulevan kauppakeskuksen ympäristö muokkautuu myös.

”Hyrylän keskustan yleissuunnitelmassa lyödään lukkoon, minkälainen idea Hyrylän keskustaan tulee. Pohdinnassa on muun muassa se, kuinka paljon alueelle tulee kivijalkaliikkeitä ja minkälainen solmukohta alueesta tulee jalankulkijoille.”

Hyrylän keskustaan on niin ikään suunniteltu pysäköintitaloa Hyryläntien ja Koskensillantien kulmaan. Jos suunnitelma toteutuu, taloon tulee 400 autopaikkaa.

Kaavaillun pysäköintitalon viereen on puolestaan tulossa viisi kerrostaloa. Näistä kolmen rakennustyöt alkavat, kun rakennuslupa on myönnetty. Avain-yhtiöiden rakennuttamiin taloihin tulee yhteensä 157 asuntoa.

”Hyrylä astuu askeleen kaupunkimaisuuteen, jos suunnitelmat toteutuvat. Voisi sanoa, että Tuusulassa on tuolloin sekä kaupunkia että maaseutua”, Honkanen tiivistää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taajamaan Tuusulassa on suunnitteilla isompi Prisma kuin Pasilassa – Miten käy kilpailijoiden sen vieressä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat