Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen liikevaihto kasvoi kymmenyksen lokakuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 lokakuussa 9,9 prosenttia vuoden 2020 lokakuusta. Rakentamisen liikevaihdon vuosimuutos on kasvanut joka kuukausi huhtikuusta lähtien.

Kuva: Seppo Mölsä
Kuuntele juttu

Kun verrataan edelliseen kuukauteen, rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi ennakkotietojen mukaan lokakuussa 1,1 prosenttia. Syyskuussa liikevaihto kasvoi 0,5 prosenttia ja elokuussa 1,3 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia, ja ne julkaistaan kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi tulevina kuukausina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen liikevaihto kasvoi kymmenyksen lokakuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat