Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus kohentunut hivenen – asunnonostoaikeet nousseet selvästi

Kuluttajien luottamusindikaattori on kohentunut tammikuussa hienoisesti ja on nyt täsmälleen pitkän ajan keskiarvon tasolla.

Kuva: Lauri Lähteenmäki / IS

Kuluttajien luottamusindikaattori on tammikuussa -1,7, kun se oli joulukuussa -3,5 ja marraskuussa 1,2. Vastaavaan aikaan viime vuonna indikaattori sai arvon -0,9. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on sama kuin nyt eli -1,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. tammikuuta 962 Suomessa asuvaa ihmistä.

Asunnonostoaikeet nousussa

Kuluttajien asunnonostoaikeiden kehitys ei aina noudata sama suuntaa kuin yleinen luottamusindikaattorin kehitys. Tammikuussa asunnonostoaikeet ovat nousseet selvästi joulukuuhun verrattuna ja jonkin verran myös vuoden takaiseen verrattuna. Kotitalouksista 17,6 prosenttia ilmoittaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 13,5 prosenttia.

Asunnonostoaikeiden kokonaisprosenttilukema muodostuu kahdesta osasta: varmasti asunnon ostavista sekä mahdollisesti asunnon ostavista. Molempien osuus on noussut joulukuusta. Varmasti asunnon vuoden sisällä ostavien osuus on kohonnut 5,3 prosenttiin joulukuun 4,0 prosentista ja mahdollisesti ostavien osuus 12,4 prosenttiin joulukuun 9,5 prosentista.

Tilastokeskus kuvaa asunnonostoaikeita hyvin valoisiksi. Tämä näkymä on saatu siten, että saldoluvun poikkeamaa keskiarvosta on verrattu keskihajontaan. Vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian aikana asunnonostoaikeiden keskiarvolukema on 12,8, maksimisaldoluku 18,5 ja minimi 9,1.

Peruskorjausaikeissa laskua

Kuluttajien asuntojen peruskorjausaikeet ovat puolestaan vähentyneet tammikuussa. Tuoreen kyselyn vastaajista 19,9 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 22,1 prosenttia ja tammikuussa 2021 se oli 23,5.

Myös peruskorjausaikeissa kokonaisprosentti muodostuu kahdesta osasta: hyvin todennäköisesti peruskorjaavista ja melko todennäköisesti peruskorjaavista. Molempien osuus on pienentynyt joulukuusta. Hyvin todennäköisesti peruskorjaavien osuus on laskenut 7,3 prosenttiin joulukuun 7,8 prosentista. Vuosi sitten hyvin todennäköisesti korjaavien osuus oli 8,5 prosenttia.

Peruskorjausaikeita Tilastokeskus kuvaa valoisiksi. Niiden osalta tutkimuksen keskiarvolukema on 17,6 prosenttia, maksimi 26,0 prosenttia ja minimi 8,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus kohentunut hivenen – asunnonostoaikeet nousseet selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat