Kokeile kuukausi maksutta

Kysely: Yritysten toimitilatarpeet pienenevät selvästi lähitulevaisuudessa – Yli puolet rakennusyrityksistä kokee koronarajoitusten haittaavan yritystoimintaa

Koronan poikkeusolot ja etätyön lisääntyminen ovat supistaneet yritysten toimitilatarpeita, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreesta koronakyselystä. Toisaalta suuressa osassa yrityksistä etätyö ei ole mahdollista.

Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Vastanneista yrityksistä 18 prosenttia arvioi toimitilatarpeensa pienentyvän jo lähitulevaisuudessa. Näin vastanneissa yrityksissä on noin viidennes kaikista työpaikoista. Suurimmat syyt tilatarpeiden pienentymiselle ovat yritystoiminnan supistuminen, pyrkimys kustannusten minimointiin ja etätyön lisääntyminen. Päätoimialoista eniten toimitilatarpeiden vähenemiseen liittyviä tarpeita oli palveluiden alalla. Palvelualan yrityksistä 23 prosenttia arvioi toimitilojen tarpeensa vähenevän, kun taas rakentamisen päätoimialalla tämä osuus oli vain 10 prosenttia.

Toisaalta 7 prosenttia kaikkien alojen vastaajista ennakoi tarvitsevansa lisää toimitilaa lähitulevaisuudessa. Selvästi suurimpana syynä tilatarpeiden lisääntymiselle on yritystoiminnan kasvu. Myös liiketoiminta- ja investointimahdollisuuksien hyödyntämisellä oli vaikutusta tilatarpeiden kasvuun. Eniten toimitilatarpeiden kasvuun liittyviä tarpeita oli teollisuudessa. Teollisuusyrityksistä 18 prosenttia ennakoi tarvitsevansa lisää tiloja lähitulevaisuudessa, kun taas rakentamisessa näin uskoi 9 prosenttia vastaajista.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysely: Yritysten toimitilatarpeet pienenevät selvästi lähitulevaisuudessa – Yli puolet rakennusyrityksistä kokee koronarajoitusten haittaavan yritystoimintaa”

Viimeisimmät näkökulmat