Kokeile kuukausi maksutta

Maarakennusalan kustannukset kovassa kasvussa joulukuussa

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuvituskuva. Kuva: Juha Salminen

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

Kokonaisindeksin nousuun vaikuttaa eniten bitumin ja moottoripolttoöljyn kallistuminen. Kustannusten nousua hillitsi maa-aineksen halpeneminen.

Kokonaisindeksin osaindekseistä erityisen voimakasta vuotuinen kustannusnousu oli edelleen päällysteissä, jotka kallistuivat peräti 32,2 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta.

Vuositason tarkastelussa myös betonirakenteiden kustannukset nousivat jälleen kaksinumeroisesti, 11,9 prosenttia. Lähelle sitä ylsivät myös kunnallistekniset järjestelmät, joiden osaindeksi kohosi 9,7 prosenttia vuodessa. Eri osaindekseistä kaikki kallistuivat vuoden aikana. Vähiten nousivat maarakenteet, 4,6 prosenttia.

Tilastokeskus seuraa myös muutamia erillisindeksejä, jotka eivät sisälly kokonaisindeksiin. Niiden joukossa eniten kallistuivat vuodessa murskaustyöt, 7,3 prosenttia. Erillisindekseistä maltillisemmin kohosivat teiden (3,3) sekä ratojen ylläpidon (3,9) kulut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maarakennusalan kustannukset kovassa kasvussa joulukuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat