Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus noussut helmikuussa edelleen – asunnonostoaikeetkin lisääntyneet

Kuluttajien luottamusindikaattori on helmikuussa taas kohentunut hienoisesti ja on nyt hieman pitkän ajan keskiarvoa parempi.

Kuva: Roni Rekomaa

Kuluttajien luottamusindikaattori on helmikuussa 0,5, kun se oli tammikuussa -1,7 ja joulukuussa -3,5. Vastaavaan aikaan viime vuonna indikaattori sai arvon -0,8. Luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–16. helmikuuta 988 Suomessa asuvaa ihmistä.

Asunnonostoaikeet nousussa

Kuluttajien asunnonostoaikeiden kehitys ei aina noudata samaa suuntaa kuin yleinen luottamusindikaattorin kehitys. Helmikuussa kuluttajilla on asunnon osto- tai rakentamisaikeita yhä huomattavan runsaasti. Sen sijaan kodin peruskorjaamista ja auton ostoa koskevat suunnitelmat ovat vähentyneet helmikuussa keskimääräiselle tasolle.

Helmikuussa asunnonostoaikeet ovat nousseet hivenen tammikuuhun verrattuna ja myös vuoden takaiseen verrattuna. Kotitalouksista 18,1 prosenttia ilmoittaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 17,6 prosenttia ja vuosi sitten 17,2 prosenttia.

Asunnonostoaikeiden kokonaisprosenttilukema muodostuu kahdesta osasta: varmasti asunnon ostavista sekä mahdollisesti asunnon ostavista. Varmasti asunnon vuoden sisällä ostavien osuus on edelleen sama 5,3 prosenttia kuin tammikuussa, mutta mahdollisesti ostavien osuus on kohonnut 12,8 prosenttiin tammikuun 12,4 prosentista.

Tilastokeskus kuvaa näkymiä asunnonostoaikeista hyvin valoisiksi. Tämä näkymä on saatu siten, että saldoluvun poikkeamaa keskiarvosta on verrattu keskihajontaan. Vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian aikana asunnonostoaikeiden keskiarvolukema on 12,8, maksimisaldoluku 18,5 ja minimi 9,1.

Peruskorjausaikeissa laskua

Kuluttajien asuntojen peruskorjausaikeet ovat puolestaan vähentyneet helmikuussa. Tuoreen kyselyn vastaajista 18,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 19,9 prosenttia ja helmikuussa 2021 se oli 18,3.

Myös peruskorjausaikeissa kokonaisprosentti muodostuu kahdesta osasta: hyvin todennäköisesti peruskorjaavista ja melko todennäköisesti peruskorjaavista. Hyvin todennäköisesti peruskorjaavien osuus on laskenut 6,8 prosenttiin tammikuun 7,3 prosentista. Vuosi sitten hyvin todennäköisesti korjaavien osuus oli 6,7 prosenttia.

Peruskorjausaikeita Tilastokeskus kuvaa neutraaleiksi. Niiden osalta tutkimuksen keskiarvolukema on 17,7 prosenttia, maksimi 26,0 prosenttia ja minimi 8,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus noussut helmikuussa edelleen – asunnonostoaikeetkin lisääntyneet”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat