Kokeile kuukausi maksutta

Lintilä: Venäjän rahoittamasta Pyhäjoen ydinvoimalasta tehdään uusi turvallisuus­analyysi

Puolustusministeriön vaatima laaja turvallisuusanalyysi tehdään, mutta sen täsmällisestä muodosta neuvotellaan parhaillaan, kertoo työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Venäjän viime päivien toimet vaikuttavat siihen, että Fennovoiman ydinvoimahankkeen toteutumisen ehtoja arvioidaan entistä tiukemmin kriteerein, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Pyhäjoelle Suomen kuudetta ydinreaktoria rakennuttava Fennovoima ja voimalan toimittaja venäläinen Rosatom valmistelevat parhaillaan rakentamislupaan tarvittavia asiakirjoja. Yhtiöiden tavoitteena on saada valtioneuvoston rakentamislupa voimalalle tämän vuoden aikana.

Lue lisää: Fennovoima päivitti ydinvoimalan rakentamislupahakemusta – kustannukset nousevat aiemmasta arviosta

Rakentamisluvan ehtona on Säteilyturvakeskuksen myönteinen turvallisuusarvio, jossa arvioidaan laitoksen turvallisuutta muun muassa tekniikan ja organisaation toiminnan näkökulmasta.

Puolustusministeriö vaatii uutta turvallisuusanalyysia

Voimalan Venäjä-kytkösten vuoksi Puolustusministeriö on vaatinut, että rakentamislupavaiheeseen yhdistetään myös uusi laaja turvallisuusanalyysi, jossa kartoitetaan hankkeen geopoliittiset riskit.

Lintilä sanoo, että turvallisuusanalyysi tehdään, mutta sen täsmällisestä muodosta neuvotellaan parhaillaan ministeriöiden kesken.

Hänen mukaansa Venäjän toimet – Itä-Ukrainan kapinallisalueiden itsenäisyyden tunnustaminen ja joukkojen lähettäminen alueelle – vaikuttavat kuitenkin siihen, millaisin kriteerein voimalan kokonaisturvallisuutta Suomessa arvioidaan.

”On täysin selvää, että tämä nostaa merkittävästi harkinnan rimaa”, Lintilä sanoo.

Härmälä: Omistajat yhä sitoutuneita

Myös presidentti Sauli Niinistö puhui samansuuntaisesti tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

”Fennovoiman ydinvoimalan rakennuslupaa varten tehdään arviointia, joten nykyiset tapahtumat vaikuttavat tähän turvallisuusarviointiin. Tämä on kuitenkin viranomaisten ja hallituksen tehtävä.”

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä sanoi HS:lle tiistaina, että työ lupa-aineiston valmisteluksi etenee normaalisti ja omistajat ovat yhä sitoutuneita hankkeeseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Lintilä: Venäjän rahoittamasta Pyhäjoen ydinvoimalasta tehdään uusi turvallisuus­analyysi”

  1. Lintilä lienee ihan väärä mies teettämään turvallisuusanalyysiä. Sama Hippoksen mies käväisi jo Ukrainan edellisen kriisin aikaan (2014) Kremlissä sopimassa rakentamisesta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat