Kokeile kuukausi maksutta

Handelsbankenin pääekonomisti: ”Sodan luoma epävarmuus hillitsee kotitalouksien asunnonostoaikeita”

Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuuden lisääntyminen heikentää kuluttajien luottamusta ja hillitsee kotitalouksien asunnonostoaikomuksia, arvioi Handelsbanken tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Kuva: Lauri Lähteenmäki / IS

Kun viime vuonna asuntomarkkinoiden vire oli paras moneen vuoteen, niin kuluvasta vuodesta on tulossa pankin mukaan toisenlainen. Asuntomarkkinoiden aktiviteetti vaimenee tänä vuonna. Asuntojen myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät notkahtavat hetkellisesti. Handelsbanken odottaa, että koko maassa vanhojen asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 2,0 prosenttia ja 1,0 prosenttia vuonna 2023.

Asuntojen tarjonta tulee uudisrakentamisen kautta tänä vuonna kasvamaan, mikä voi entisestään vaimentaa hintojen nousupaineita. Tarjonnan kasvuun viittaavat sekä asuinrakentamisen luvat että aloitukset, jotka viime vuoden lopulla nousivat korkeille tasoille.

”Sodan luoma epävarmuus hillitsee kotitalouksien asunnonostoaikeita, ja poikkeuksellisen korkea inflaatio nakertaa kuluttajien ostovoimaa”, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen sanoo tiedotteessa.

Handelsbanken arvioi inflaation kiihtyvän tänä vuonna 4,5 prosenttiin Suomessa mutta hidastuvan 2,3 prosenttiin ensi vuonna. Kuluttajahintojen vuosimuutos on tänä vuonna ansiotason nousua nopeampaa, mikä syö kuluttajien ostovoimaa. Suomen talouskasvuksi pankki arvioi 2,0 prosenttia vuonna 2022 ja 1,5 prosenttia vuonna 2023.

Euroopan keskuspankki (EKP) suuntaa kohti rahapolitiikan normalisointia.

”Vaikka talouskasvu hidastuu euroalueella, ennätyskorkea inflaatio pakottaa EKP:n kiristämään rahapolitiikkaansa. Suomalaisten asuntolainojen koroissa suunta on nyt ylöspäin, nousutahti on kuitenkin varsin rauhallinen”, Hirvonen ennakoi.

Vuokramarkkinoilla pandemia-aika on tuonut isoja muutoksia etenkin pääkaupunkiseudulla, missä vuokra-asuntojen tarjonta on noussut voimakkaasti kahden viime vuoden aikana. Samaan aikaan vuokra-asuntojen kysyntä ei ole elpynyt pandemiaa edeltävälle tasolle.

”Vuokra-asuntoja on jäänyt entistä enemmän vajaakäytölle pääkaupunkiseudulla. Syynä ovat muun muassa koronarajoituksiin liittyvät epävarmuudet ja vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntyminen. Paluu normaaliin, rajoitustoimien purku ja asuntokaupan hetkellinen notkahdus lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää. Samalla tämä kehitys tukee vuokrien nousua pandemian aiheuttaman suvantovaiheen jälkeen”, senioriekonomisti Janne Ronkanen arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Handelsbankenin pääekonomisti: ”Sodan luoma epävarmuus hillitsee kotitalouksien asunnonostoaikeita””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat