Kokeile kuukausi maksutta

Hypo: Ukrainan sota pidentää asuntojen myyntiaikoja ja vähentää kauppamääriä – ”Olemme kuulleet jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia”

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo arvioi tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen asuntomarkkinoiden tunnelman synkeän säikyksi.

Kuva: Lauri Lähteenmäki / IS

Sota ja maailmanpoliittinen tilanne kasvattavat epävarmuutta etenkin ostajien ja rakentajien keskuudessa. Harva myyjä joutuu turvautumaan pakkomyyntiin, joten he eivät kovinkaan nopeasti alenna pyyntihintojaan. Kaiken seurauksena myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät.

”Jos perheen tulot ja työllisyys ovat kiinni idänkaupasta tai venäläisistä turisteista, on hyvin ymmärrettävää ottaa tuumaustauko ostoaikeissa. Olemme kuulleet kuitenkin jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia, vaikka hätäily yleensä johtaa vain häviöihin. Asuntomarkkinoilla se tarkoittaa vähintään käsirahan menetystä”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo katsauksessa.

Hypo ei kuitenkaan vielä ennakoi asuntojen hintoihin laskua, vaikka hintaennuste jääkin hieman maltillisemmaksi Ukrainan sodan takia. Koko maan hinnat nousevat tänä vuonna Hypon ennusteen mukaan 1,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,0 prosenttia. Viime vuoden 3,7 prosentin ja 5,5 prosentin nousuvauhdista pudotus on kova, mutta vielä isompi muutos voidaan nähdä kauppamäärissä, jos sota ja epävarmuus laajenevat. Hinnoille keskeistä on kriisin kesto ja kehitys.

”Kasvukolmion kärjissä kysyntää ja hintakehitystä tukee turvasatamailmiö, sillä epävarmoissa oloissa sijoittajat ja rahoittajat turvautuvat varmimpiin kohteisiin ja alueisiin. Koteja tarvitaan silti poikkeusoloissakin, joten laajempaa hintalaskua ei nähdä, ellei talous käänny selvästi surkeampaan suuntaan.”

Vuodelle 2023 Hypo ennustaa asuntojen hintoihin koko maassa enää 0,5 prosentin nousua. Ensi vuoden lukemia painaa jo tuttu rakenteellinen ongelma: Suomen väkiluku ei juuri kasva, ja asuntoja on jo riittämiin. Ne vain sijaitsevat väärissä paikoissa nykyisiä sekä varsinkin tulevia tarpeita ja toiveita varten. Pääkaupunkiseudulle Hypo ennakoi asuntojen hintoihin 2,0 prosentin nousua ensi vuodelle.

Hypon mukaan sota nostaa aivan varmasti asumiskuluja, sillä energian ja raaka-aineiden hinnat kallistuvat. Kiihtyvään ongelmakierteeseen joutuvat kiinteistöt, jotka lämmittävät öljyllä ja joissa ei ole tehty energiaremontteja.

Inflaatio kiihtyy, ja koska valtaosa vuokrasopimuksista on sidottu elinkustannusindeksiin, vuokrat nousevat.

Venäjän taloudellinen eristäminen muusta maailmasta näkyy hyvin vahvasti Kaakkois-Suomen alueella. Kymenlaaksossa asuntomarkkinoiden laskusuunta kääntyi viime vuonna. Kotkassa hinnat nousivat viime vuonna yli seitsemän prosenttia, ja vahvinta meno oli merellisellä saaristoalueella, jossa noustiin peräti lähes 12 prosenttia. Kouvolassa hinnat nousivat vahvan loppuvuoden vauhdittamana yli neljä prosenttia.

”Kymen noste uhkaa kuitenkin jäädä hetkelliseksi, sillä venäläisturistit eivät pääsekään koronan jälkeen palaamaan, vaan Ukrainan sodan talousvaikutukset ovat ikävimmät juuri venäläismatkailijoiden suosimissa itäisen Suomen keskuksissa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Ukrainan sota pidentää asuntojen myyntiaikoja ja vähentää kauppamääriä – ”Olemme kuulleet jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat