Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistön ylläpidon kustannusnousu kiihtyi edelleen loppuvuonna

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti kiihtyi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä edelleen.

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu jatkui entisestään kiihtyvään tahtiin loppuvuonna 2021.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä jo 5,6 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Vuoden 2021 mittaan kustannusten nousuvauhti kiihtyi jokaisella vuosineljänneksellä. Vielä ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2021 vuotuinen nousuvauhti oli maltilliset 1,2 prosenttia, ja vuoden 2020 kahdella viimeisellä neljänneksellä kustannuskehitys oli 0,0 prosenttia ja -0,2 prosenttia. Muutos on siis ollut voimakas puolessatoista vuodessa.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kiinteistön ylläpidon kokonaisindeksi kipusi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 1,8 prosenttia.

Vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kasvoi loppuvuonna 2021 vahinkovakuutukset, 9,8 prosenttia. Veden ja jäteveden kustannukset kasvoivat 3,0 prosenttia, korjausten 8,3 prosenttia, lämmityksen 6,8 prosenttia, jätehuollon 5,7 prosenttia, hallinnon 2,3 prosenttia, käytön ja huollon 2,9 prosenttia sekä ulkoalueiden hoidon 1,2 prosenttia. Siivouksen kustannukset nousivat 0,6 prosenttia ja sähkön kustannukset 9,7 prosenttia.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousivat vuodessa 5,1 prosenttia, teollisuusrakennusten 8,4 prosenttia, toimistorakennusten 5,7prosenttia, myymälärakennusten 5,9 prosenttia, päiväkotirakennusten 4,9 prosenttia, koulurakennusten 4,9 prosenttia ja terveyskeskusten 4,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusnousu kiihtyi edelleen loppuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat