Kokeile kuukausi maksutta

Ouluun uusi pääpoliisiasema ja vankila – 119 miljoonan euron hankkeelle valittiin kumppani

SRV on valittu Oulun pääpoliisiaseman ja vankilan allianssikumppaniksi Senaatti-kiinteistölle.

SRV ja Senaatti-kiinteistöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakennushankkeesta. Kärkihankeallianssimallilla toteutettavan hankkeen sopimuksen arvo on noin 119 miljoonaa euroa.

Hankkeen yleissuunnittelu valmistuu kevään aikana, ja rakentamisen valmisteluvaihe käynnistyy välittömästi. Mikäli valtioneuvosto tekee myönteisen rahoituspäätöksen huhtikuussa, hankkeen lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä huhti-toukokuussa 2022, jolloin hanke siirtyy SRV:n tilauskantaan.

”Aiemmin olemme toteuttaneet Hämeenlinnaan uuden naisvankilan, Joensuuhun oikeus- ja poliisitalon hankkeen sekä Lappeenrantaan poliisilaitoksen peruskorjauksen. Mittavan kokoinen hanke tuo paikallisesti merkittäviä työllistämisvaikutuksia jo rakentamisvaiheessa”, kertoo SRV:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Juha Huhtanen.

Oulun Ruskonselkään on suunnitteilla pääpoliisiasema ja tutkintavankila, sekä yksi käräjäsali. Aiemmin erillään sijainneiden toimintojen toteuttaminen yhdeksi kokonaisuudeksi synnyttää merkittäviä toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 32 000 bruttoneliötä.

Rakentamisen mahdollistava asemakaavamuutos on tarkoitus saada valmiiksi kesällä 2022, ja mikäli hankkeen vuokrarahoitus varmistuu kevään 2022 aikana, voivat Oulun pääpoliisiaseman rakennustyöt käynnistyä maanrakennus- ja perustustöillä elokuussa 2022. Vankilan osalta työt käynnistyisivät noin puoli vuotta myöhemmin. Oulun pääpoliisiasema valmistuisi joulukuussa 2024 ja vankila vuoden 2025 aikana. Hanke on turvaluokiteltu hanke.

”Tavoitteena on toteuttaa Oulun poliisilaitokselle ja Oulun vankilalle konseptien mukaiset terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat tilat. Nykyisin poliisilaitoksen toiminnat ovat hajautettuna viiteen eri pisteeseen, ja Oulun vankila toimii historiallisessa rakennuksessa, jonka vanhin osa on otettu käyttöön vuonna 1885. Poliisin lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua”, toteaa Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula.

Rakentamisen valmisteluvaiheen aikana haetaan yhteisesti osapuolten kanssa lopulliset tekniset toteutusratkaisut, jotka palvelevat parhaiten hankkeelle asetettavia tavoitteita. Erityishuomiota kiinnitetään rakennuksessa mahdollisimman vähähiilisten ratkaisujen toteuttamiseen. SRV:n työmaat siirtyivät päästöttömiksi vuoden 2022 alusta lähtien ja Senaatti puolestaan on sitoutunut Päästöttömät työmaat – green deal-sopimukseen.

Hankkeen yhteisenä tavoitteena on rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen ja tilojen muunneltavuus. Myös sisäilman laatuun ja rakennusmateriaalien terveellisyyteen, rakennuksen huollettavuuteen ja korjattavuuteen sekä jätehuollon kehittämiseen kiinnitetään huomiota.

Hankkeen tilaajana ja rakennuttajana toimii Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa valtion kiinteistöistä ja työympäristöistä, niiden rakennuttamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Senaatti noudattaa toiminnassaan valtion omakustannusperusteista vuokrajärjestelmää, jossa vuokrilla katetaan kiinteistöjen investoinnit, ylläpito ja muut kiinteistöstä aiheutuvat kulut.

Hankekokonaisuuden pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastaavat Uki Arkkitehdit ja Lukkaroinen Arkkitehdit.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ouluun uusi pääpoliisiasema ja vankila – 119 miljoonan euron hankkeelle valittiin kumppani”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat