Kokeile kuukausi maksutta

Korona-ajan ok-talobuumin seuraukset: Rakennusvalvonta ajautui vaikeuksiin Espoossa

Espoossa rakennetaan eniten omakotitaloja koko Suomessa. Viime vuonna myönnettiin 284 uudisrakentamisen lupaa omakotitaloille.

Espoossa myönnettiin tammi–huhtikuussa 217 uudisrakentamisen lupaa. (Kuva: Kimmo Taskinen / HS)

Espoon rakennusvalvonta ei ole saanut edelleenkään purettua rakennuslupajonoa.

Lupakäsittely ruuhkautui jo syksyllä, ja alkuvuodesta alkaen lupajono on aiheuttanut useiden kuukausien viivästyksiä espoolaisille rakentajille. Lupajonossa on nyt noin tuhat hakemusta.

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta havahtui ongelmaan helmikuussa.

Vähän aiemmin rakennusvalvonta oli ilmoittanut, että uusia lupahakemuksia pystyi jättämään sähköiseen järjestelmään, mutta niille ei osoitettu lupakäsittelijää, sillä rakennusvalvonta keskittyi jo syntyneen jonon purkamiseen.

Lautakunta toivoi, että kaupunginhallitus palkkaisi rakennusvalvontaan lisää ihmisiä. Kaupunginhallitus käsittelee lisävirkoja kesäkuussa.

Kaupunginvaltuuston kokouksessa tällä viikolla käytettiin myös useita puheenvuoroja tilanteen kestämättömyydestä.

Uudet hakemukset käsitellään vasta syksyllä

Espoon  ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen johtajan Pasi Timon mukaan pisimmillään lupakäsittely on kestänyt puoli vuotta, jos hakemuksissa on ollut jotain erityistä.

”Se on selvä, että käsittelyajat ovat liian pitkät. Kohtuullinen aika olisi 2,5 kuukautta. Siinä ajassa saamme käsiteltyä 80 prosenttia hakemuksista.”

Timon mukaan nyt vireille laitettavia uudisrakentamisen lupahakemuksia pystytään rakennusvalvonnassa käsittelemään vasta kesän jälkeen.

”Tavoite on, että lupajonoa saadaan tasapainotettua loppuvuoden aikana”, Timo sanoo.

Rakennusvalvonnassa on hänen mukaansa kolmen työntekijän vaje, kun työntekijöitä pitäisi olla 17. Se tarkoittaa, että 18 prosenttia lupahakemuksista on siirretty toisille työntekijöille heidän omien lupatöidensä lisäksi.

”Se alkaa kuormittaa.”

Timon mukaan viime viikolla päättyneellä hakukierroksella saatiin uusi lupavirkailija eläkkeelle jääneen tilalle, mutta ensimmäisellä hakukierroksella ei pätevää hakijaa vielä saatu. Hänen mukaansa pätevistä hakijoista on pulaa.

”Meillä on eläköitymisputki. Kesällä seuraavat kaksi työntekijää jää eläkkeelle.”

Rakennuslupia enemmän kuin vuosikausiin

Samaan aikaan Espoossa on jo alkuvuonna myönnetty enemmän uudisrakentamisen rakennuslupia kuin edellisenä viitenä vuotena alkuvuonna.

”Olemme myöntäneet tammi–huhtikuussa 217 uudisrakentamisen lupaa, joista 140 pientaloihin. Taloina määrä on vielä enemmän, koska yksi grynderi voi hakea lupaa tontille kymmenelle omakotitalolle.”

Espoossa rakennetaan enemmän pientaloja kuin missään muussa kunnassa ja reilusti enemmän kuin naapurikaupungeissa Helsingissä ja Vantaalla.

”Viime vuonna Espoossa myönnettiin 284 omakotitalojen uudisrakentamisen lupaa, Helsingissä 169 ja Vantaalla noin 171.”

Yhdessä luvassa voi olla useampia taloja. Nyt uusia lupia on haettu etenkin Kurttilaan, jossa kaupunki on myynyt tontteja.

Korona-aika on lisännyt lupahakemuksien määrää.

”Ihmiset ovat kaivanneet omaa tilaa ja alkaneet rakentaa omakotitaloja. Kun on oltu paljon kotona, on ehditty myös tehdä rakennuksiin muutoksia, vaikka terasseja.”

Tiivistyvä kaupunkirakenne kuten Espoon uusien metroasemien ympäristö ovat myös työllistäneet rakennusvalvontaa.

”Tiivistyvän kaupungin rakentaminen on aina rakennuslupien kannalta vaativaa. Osapuolia on enemmän ja kiinteistöjen järjestelyt ja lupakäsittely ovat vaativampia kuin jos rakennetaan kerrostalo pellolle.”

Timon mukaan lupahakemuksista näkee, että nykyisin myös suunnittelijoilla on kiire, eivätkä kaikki ehdi tehdä hakemuksia kunnolla. Kun tarvitaan tietojen täydennystä, se pitkittää aina luvan saamista.

Rakentajille järjestetään etukäteen neuvontatilaisuuksia, niin että, hakemuksessa olisi kaikki tarvittavat tiedot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korona-ajan ok-talobuumin seuraukset: Rakennusvalvonta ajautui vaikeuksiin Espoossa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat