Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Hakaniemen hallin remonttikustannukset repesivät – huoltopiha tuplaamassa hinnan

Hakaniemen kauppahallin remonttikulut ovat kaksin­kertaistumassa noin 40 miljoonaan euroon. Puolet rahasta kuluu huoltopihan monttuun, joka nyt hidastaa hallin valmistumista.

Hakaniemen kauppahallin sisäpihalle on tulossa terassi. Ennen peruskorjausta paikalla oli lastauslaituri. KUVA: A-KONSULTIT
Kuuntele juttu

Auringonvalo tulvii sisään Hakaniemen hallin puolikaaren muotoisista ikkunoista paljastaen ykköskerroksen tiiliseinään sahatut syvät viillot.

Jollei kiinnitä huomiota niihin tai pintoja yhä peittäviin suojapahveihin, valtava halliremontti näyttää sisätiloissa jo hyvinkin valmiilta.

Mutta viillot. Miten asemakaavassa suojellun arvorakennuksen seinään on saatu sahata 17 senttiä syvät haavat? Ja miksi?

Hallia remontoiva Helsingin kaupunki on saanut julki­sivu­muutokselle poikkeusluvan rakennusvalvonnasta. Viilletyt seinät aiotaan puhkaista, jotta puolikaaren mallisia ikkunoita voidaan jatkaa lattiaan asti. Hallin sisäpihalle rakennetaan terassi.

Vielä viillot eivät ulotu läpi seinän. Se johtuu ikkunoiden ulkopuolella ammottavasta kymmenmetrisestä kuilusta. Hallin kantavaa seinää ei voi puhkaista ennen kuin monttua päästään rakentamaan.

Monttuun on tulossa maanalainen huoltopiha, jonne siirtyvät aiemmin katutasossa olleet lastauslaituri, jakeluliikenne ja jätehuolto.

”Puhkaisemme seinän, kun saamme jännitetyn holvin huoltopihan kanneksi”, sanoo rakennustöistä vastaavan kaupunginyhtiön Staran vastaava mestari Riku Koponen.

Tämä tapahtuu arviolta elokuun puolivälissä.

Maanalainen huoltopiha mahdollistaa sen, että tähän asti umpinainen kauppahalli avautuu aikanaan terasseineen uudella tavalla osaksi torielämää.

Mutta odotukset hallin uudesta tulemisesta valuvat tällä haavaa juuri sisäpihan monttuun.

Monta mutkaa matkan varrella

Halli suljettiin asiakkailta alkuvuonna 2018. Remontin on jo useita kertoja ilmoitettu valmistuvan. Jos kaikki menee suunnitellusti, hallin uudelle terassille pääsee vihdoin ensi kesänä.

Hankkeen valmistumiseen liittyy kuitenkin vielä epävarmuustekijöitä.

Huoltopihan rakentamisvastuu on siirtynyt kaupungille. Maanalainen hanke nostaa projektin kokonaiskustannukset yhteensä noin 40 miljoonaan euroon.

Hinta-arviosta puolet kuluu hallin korjauksiin ja toinen puolet maanalaisen huoltopihan rakentamiseen. Projektin mittaluokasta kertoo se, että halliremontti hyväksyttiin vuonna 2015 hinta-arvionaan 12,5 miljoonaa euroa.

Huoltopihan piti alun perin olla osa kiinteistökehittäjä Antiloopin suunnittelemaa maanalaista pysäköintilaitosta. Antiloopin vetäydyttyä hankkeesta vastuu huoltopihasta on kuitenkin siirtynyt kaupungille.

”Nyt toriparkkihanke on jäissä, mutta onneksi saamme huoltopihan”, sanoo peruskorjauksesta vastaava kaupungin projektipäällikkö Mika Kontkanen.

Toinen riesa on rakennusmateriaalien puute. Koska Ukraina on merkittävä harjateräksen tuottaja ja Venäjä rakennuspuun, huoltopihan katon ja samalla uuden torikannen valaminen on sodasta johtuvien viivytysten takia hidasta.

”Kaikki tilaukset on toistaiseksi saatu, mutta jos jokainen erä myöhästyy viikon, viive on lopulta pitkä”, Kontkanen sanoo.

Huoltopihan katto pitää pystyä valamaan yhdellä kertaa. Pinta-alaa on noin 2 500 neliömetriä, eikä esimerkiksi muottivaneria ole nyt tarpeeksi.

Siksi hallin arvioitu avautumisaika on tällä hetkellä vasta joulusesongin jälkeen tammikuussa 2023.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Hakaniemen hallin remonttikustannukset repesivät – huoltopiha tuplaamassa hinnan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat