Kokeile kuukausi maksutta

KKV: Talopakettien hinnankorotuksille oltava pitävät perusteet – materiaalikustannukset eivät välttämättä riitä

Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet eivät välttämättä riitä korotusperusteeksi.

Hinnankorotus voi olla mahdollista esimerkiksi ylivoimaisen esteen tilanteessa. Raaka-aine- ja materiaalikustannusten nousua ei sen sijaan voi automaattisesti pitää hinnankorotukseen oikeuttavana ylivoimaisena tilanteena, vaan asiaa on KKV:n mukaan arvioitava tapauskohtaisesti.

Useat pientalotoimittajat ovat viime kuukausina lähettäneet hinnankorotusilmoituksia talotoimituksista aiemmin tehtyihin sopimuksiin. Korotuksia on tehty erityisesti talopakettitoimituksiin ja yksittäisen kuluttajan kohdalla korotukset ovat voineet olla kymmeniä tuhansia euroja.

Perusteena on saatettu käyttää mm. Ukrainan sodasta ja Venäjä-pakotteista johtuvaa rakennusmateriaalien kustannustason nousua.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuitenkin muistuttaa, että hinnankorotukset ovat mahdollisia vain erityistilanteissa ja vaativat taakseen pätevät perustelut.

”Yritys voi lain mukaan yksipuolisesti nostaa sovittua talopaketin tai rakennusurakan hintaa vain, jos siitä on etukäteen sovittu ja korotukselle on pätevä, sopimusehdoissa mainittu peruste”, KKV painottaa.

Hinnankorotus voi olla mahdollista esimerkiksi ylivoimaisen esteen tilanteessa. Raaka-aine- ja materiaalikustannusten nousua ei sen sijaan voi automaattisesti pitää hinnankorotukseen oikeuttavana ylivoimaisena tilanteena, vaan asiaa on KKV:n mukaan arvioitava tapauskohtaisesti.

”Jo tehtyjen töiden osalta hintaa ei voi jälkikäteen korottaa”, virasto muistuttaa.

Kuluttajalla on muutoinkin lakiin perustuva oikeus purkaa sopimus, mikäli hinnankorotus ylittää 5 prosenttia sovitusta kauppahinnasta.

Oikeutta hintojen jälkikäteiseen korottamiseen on voitu perustella myös viittaamalla kuluttaja-asiamiehen alalle neuvottelemiin ja hyväksymiin vakiosopimusehtoihin.

KKV:stä kuitenkin tähdennetään, että toteutettavat hinnankorotukset eivät ole kuluttaja-asiamiehen neuvottelemia tai hyväksymiä eikä pientalotoimittajilla ole yksiselitteisestä oikeutta korottaa vakioehtojen perusteella tehtyjen sopimusten hintoja.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KKV: Talopakettien hinnankorotuksille oltava pitävät perusteet – materiaalikustannukset eivät välttämättä riitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat