Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus rojahti pohjalukemiin – alin lukema koko mittaushistoriassa

Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,6. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8.

Tilastokeskuksen tuoreesta luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -14,3. Se on alin lukema vuoden 1995 jälkeen.

Kuluttajien luottamus omaan talouteen on heikointa liki 30 vuoteen.

Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta luottamusindikaattorista, jonka saldoluku oli kesäkuussa -14,3. Vastaava lukema oli toukokuussa -11,6 ja huhtikuussa -11,7.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus onkin nyt alimmillaan koko mittaushistoriassa 1995–2022.

Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,6. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–15. kesäkuuta noin tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat pudonneet selvästi aivan vuoden alkuun verrattuna. Kotitalouksista 13,9 prosenttia ilmoittaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 15,1 prosenttia ja vuosi sitten 15,0 prosenttia. Vielä kuluvan vuoden tammikuussa asunnon ostoa suunnittelevien osuus oli 17,6 prosenttia. Asunnonostoaikeet ovat silti edelleen korkeammalla kuin pitkän aikavälin keskiarvo, joka on 12,9 prosenttia.

Myös kuluttajien asuntojen peruskorjausaikeet ovat vähentyneet. Tuoreen kyselyn vastaajista 18,8 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 20,0 prosenttia, ja kesäkuussa 2021 se oli 22,3. Tammikuussa 2022 peruskorjausaikeita oli 19,9 prosentilla vastaajista. Peruskorjausaikeiden pitkän ajan keskiarvo on 17,7 prosenttia.

Juttua täydennetty kahdella viimeisellä kappaleella asunnonostoaikeista ja asuntojen peruskorjausaikeista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus rojahti pohjalukemiin – alin lukema koko mittaushistoriassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat