Kokeile kuukausi maksutta

Tilastokeskus: kuluttajien luottamus hyvin pessimistisellä tasolla

Tilastokeskus julkaisi uutta tietoa kuluttajien luottamuksesta.

Asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi noin 15 % kuluttajista. Kuvituskuva

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -11,6 toukokuussa 2022, kun se huhtikuussa oli -11,7 ja maaliskuussa -10,5.

Vuoden 2021 toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 2,7.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo vuodesta 1995 lähtien on -1,8.

Kuluttajien luottamus on ollut huhti-toukokuuta heikommalla tasolla vain huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopulla. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–17. toukokuuta 1 045 Suomessa asuvaa henkilöä.

Toukokuussa odotukset kuluttajan omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua olivat hyvin pessimistiset. Nykytilan arvio ja odotus omasta taloudesta heikkenivät toukokuussa, kun taas odotus Suomen taloudesta elpyi hieman. Vuoden takaiseen verrattuna näkemykset taloudesta olivat nyt huomattavasti synkemmällä tasolla.

Suomalaisissa oli toukokuussa hyvin vähän aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan vuoden sisällä. Ostoaikeet vähenivät viime vuodesta selvästi. Ostamista pidettiin nyt epäedullisimpana koskaan.

Arvio ja odotus inflaatiosta nousivat yhä ylemmäksi. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli toukokuussa korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Työllisten arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdalla pysyi melko valoisana toukokuussa.

Asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi samoin 15 % kuluttajista. Lisäksi 20 % kuluttajista suunnitteli toukokuussa käyttävänsä seuraavan vuoden aikana rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskus: kuluttajien luottamus hyvin pessimistisellä tasolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat