Kokeile kuukausi maksutta

Rakennussuhdanteen heikkeneminen tuo haasteita myös puukerrostalohankkeille

Yhdellekään puurunkoiselle asuinkerrostalolle ei haettu lupaa vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Kuva: Pekka Elomaa

Kustannuspaineet ja rakennusalalla kasvava epävarmuus aiheuttavat haasteita myös puukerrostalohankkeille. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä puukerrostalojen lupamäärä romahti, mutta aloitusten määrä pysyi edellisen vuoden tasolla.

Yhdellekään puurunkoiselle asuinkerrostalolle ei haettu lupaa ensimmäisellä kvartaalilla ja aloitusten määrä pysyi edellisen vuoden tasolla. Kaikkiaan asuinkerrostalojen lupamäärä laski 14 prosenttia.

Kaikkiaan rakentamisen aloitukset kasvoivat ensimmäisellä kvartaalilla 11 prosenttia ja kasvua tuli erityisesti julkisista rakennuksista ja teollisuudesta. Kerrostalojen aloitukset laskivat aikaisemmalta ennätyskorkealta tasolta. Myymättömien uudisasuntojen varasto on matala.

Pientalojen aloitukset kasvoivat ensimmäisellä kvartaalilla seitsemän prosenttia ja lupamääräkin kasvoi 5 prosenttia. Suomessa pientalot ovat valtaosin puurunkoisia. Tonttikauppa oli viime vuonna vilkasta, se kasvoi 24 prosenttia. Pientalojen lupavaranto onkin nyt korkealla tasolla.

Julkisen rakennuttajan toiminnassa puun osuus kokoontumisrakennuksissa on ottanut valtavan loikan. Markkinaosuus on noussut ensimmäisellä kvartaalilla yli 60 prosenttiin aiemmasta vähän yli 10 prosentin tasosta.

Kokoontumisrakennukset yltivät ensimmäisenä talotyyppinä ympäristöministeriön puurakentamiselle asetettuun markkinaosuustavoitteeseen. Samalla jaksolla opetusrakennuksissa pitkään jatkunut 20 – 30 prosentin markkinaosuus laski kuitenkin aloitetuissa kohteissa alle 10 prosentin tasolle

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennussuhdanteen heikkeneminen tuo haasteita myös puukerrostalohankkeille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat