Kokeile kuukausi maksutta

Betoniteollisuus sai vihdoin jakoon vuoden 2019 turvallisuuskisan palkinnot

Koronapandemia viivästytti voittajan valintaa.

Vuonna 2019 käynnistetyn betoniteollisuuden työturvallisuuskilpailun lopputuomarointi pääpalkinnon voittajan nimeämiseksi saatiin päätökseen vasta kesän 2022 kuluessa. Syynä oli koronapandemian aiheuttama tauko.

Tuomaristo päätti valita kokonaiskilpailun voittajaksi Lujabetonin Joensuun valmisbetonitehtaan.

Perusteluiden mukaan tehtaalla on poikkeuksellisen pitkä, usean tuhannen työpäivän tapaturmaton historia. Tuhannet peräkkäiset tapaturmattomat työpäivät osoittavat, että tehtaan tapaturmattomuus ei perustu sattumaan, vaan on tuloksekkaan työturvallisuuden kehittämisen ansiota.

”Voittajatehtaalla oli saatu aikaan työturvallisuutta parantava ja välitön ilmapiiri, joka kannusti työntekijöiden oma-aloitteisuuteen havaita ja tehdä ilmoituksia havaituista työturvallisuuspuutteista”, toteaa tuomariston jäsen, Rakennusliiton työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen.

Tehtaalla tehdyn työturvallisuustyön menestyksekkyyttä korostaa tuomariston mukaan se, että tehtaan vuosikymmeniä sitten rakennettuja tuotantotiloja ei voi pitää optimaalisina työturvallisuuden kehittämisen kannalta. Tilat ovat monelta osin ahtaat ja sokkeloisetkin ja sisältävät erilaisia liikkumisen esteitä, kuten kynnyksiä.

”Lujabetonin Joensuun tehdasta voi pitää näyttönä siitä, että vanhempiakin tuotantotiloja voidaan hyödyntää turvallisuudesta yhtään tinkimättä”, toteaa tuomariston puheenjohtajana toiminut Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Kilpailun tuomaristo valitsi voittajan alkukilpailun sarjavoittajien joukosta. Nämä olivat elementtitehtaiden sarjassa Vabe Oy:n kakkoshalli Valkeakoskelta, betonituotetehtaiden sarjassa Sateba Finland Oy:n ratapölkkytehdas Forssasta ja valmisbetonitehtaiden sarjassa Lujabetoni Oy:n Joensuun valmisbetonitehdas.

Betoniteollisuuden valtakunnallinen työturvallisuuskilpailu on järjestetty vuosittain vuodesta 2009 alkaen.

Kilpailu käytiin yhteensä 62 tuotantolaitoksen kesken kolmessa eri sarjassa.

Kilpailussa kukin tehdas pisteytetään Elmeri+-järjestelmän mukaisen turvallisuusmittauksen, tehtaan turvallisuusjohtamisen tason, tapaturmataajuuden ja sairauspoissaolojen perusteella. Tuotantolaitosten turvallisuustason auditoinnin ja mittaukset toteutti Tapaturva Oy Juha Merjaman johdolla.

Kolmihenkinen tuomaristo valitsee kokonaiskilpailun voittajan sarjavoittajien joukosta tehdaskäyntien ja tehtaan henkilökunnan haastattelujen pohjalta.

Kilpailun tuomariston muodostivat työympäristöasiantuntija Tapio Jääskeläinen Rakennusliitosta, ylitarkastaja Keijo Päivärinta Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta ja toimitusjohtaja Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Työturvallisuuskilpailun tavoitteena on ollut yritysten työturvallisuustyön motivaation kohottaminen, hyväksi todettujen turvallisuuskäytäntöjen levittäminen ja yritysten turvallisuudesta vastaavien henkilöiden kannustaminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betoniteollisuus sai vihdoin jakoon vuoden 2019 turvallisuuskisan palkinnot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat