Kokeile kuukausi maksutta

QMG:llä viides yritysosto tänä vuonna – tällä kertaa Mikkelissä

Talotekniikkakonserni QMG kasvaa Savossa – ostaa Mikkelin Sähköasennuksen.

Yrityskauppa on toteutunut ja nyt jatketaan töitä taas.. Kuvassa vasemmalta Juha Heikkinen, Mikko Sahikallio ja Markku Hakkarainen. Kuva: Pihla Liukkonen

Talotekniikkakonserni QMG teki viidennen yritysostonsa tänä vuonna, kun Mikkelin Sähköasennus liittyi siihen elokuun alussa. Kauppa vahvistaa QMG:n asemaa Itä-Suomessa. Kauppa ei vaikuta henkilöstön asemaan.

Mikkelin Sähköasennus on eteläsavolainen sähköurakoitsija, joka tarjoaa urakoinnin lisäksi sähköasennusta ja -huoltopalveluita. Sen asiakkaita ovat julkisen ja yksityisen sektorin rakennuttajat, rakennusliikkeet ja taloyhtiöt. Yritys työllistää 13 asentajaa ja toimihenkilöä, ja viime vuonna 2021 sen noin 1,8 miljoonaa euroa.

Yrityskaupan jälkeen Mikkelin Sähköasennus jatkaa toimintaansa omalla nimellään, ja sen henkilöstö ja johto jatkavat tehtävissään vanhoina työntekijöinä. QMG:n käytäntöjen mukaisesti yhtiön omistajat toimitusjohtaja Markku Hakkarainen ja tekninen johtaja Juha Heikkinen tulevat osakkaiksi QMG:n emoyhtiöön Nimlakseen, jolla on Suomessa ja Ruotsissa jo yli 200 henkilöomistajaa.

QMG:n Väli-Suomen aluejohtaja Mikko Sahikallio kertoo, että ostettavalla yhtiöllä on hyvä maine ammattilaisina ja työnantajana, mikä perustuu Hakkaraisen ja Heikkisen perheiden pian 25 vuoden yrittäjäuraan. Yrityksen liikevaihto on pyörinyt tasaisesti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta parin miljoonan euron tasolla.

”Saimme kaupan myötä Mikkelin alueelle toisen yksikön JP Yhtiöiden lisäksi, joka puolestaan on vanhin Mikkelin talousalueella toimiva LVI-alan yritys. Sähköpuoli siinä lähinnä kiinnosti, mutta yritys on historiansa aikana tehnyt myös hyvin tasaista tulosta ja se on tunnettu paikallinen yhtiö”, Sahikallio toteaa. ”Tunnen myös yrityksen historian hyvin.”

Sahikalliolla on pitkä yhteinen historia toimitusjohtaja Markku Hakkaraisen kanssa, minkä vuoksi lähestyminen oli helppoa.

Kaupan jälkeen QMG-konsernilla on jäljellä enää muutama isompi kaupunki, jolla sillä ei ole kiinteää toimipistettä. Näitä ovat ainakin Pori ja Rauma sekä Itä-Suomessa Joensuu.

”Meillä ei ole pakko olla toimintaa joka paikkakunnalla, jos sieltä ei löydy hyviä yhtiöitä. Me tarkastelemme yhtiöitä, niiden henkilöstä ja tietenkin kannattavuutta. Eikä meillä ei tarvitse olla Suomessa sataprosenttista peittoa”, Sahikallio korostaa.

QMG:llä laajenemiseen on silti vielä potentiaalia ja on myös pienempiä paikkakuntia, joilla saattaa olla tarjolla erikoisosaamista.

”Nyt kun vihreä siirtymä on menossa, niin silloin nousevat erityisesti esille kylmäalan, aurinkosähkön ja maalämpöratkaisujen tarjoajat. Tämän tyyppiset yritykset ovat nyt kiinnostuksemme kärjessä.”

Muutoin konsernin kasvu pyritään Sahikallion mukaan toteuttamaan osaksi orgaanisena, mutta maltillisesti. Muu kasvu tapahtuu yrityskauppojen kautta.

”Jos orgaaniselle kasvulle laitetaan painetta, niin helposti myös hankkeiden kannattavuus ja hallinta huononevat.”

Yrittäjäura jatkuu uusissa puitteissa

”Ratkaisevaa yrityskaupassa oli, että saamme lisää resursseja taustavoimiksi. Me jatkamme yrittäjinä ja vastaamme liiketoiminnastamme, ja QMG:n kautta saamme tukea strategiseen suunnitteluun, järjestelmiin ja henkilöstön kehittämiseen. Tämä on innostava askel meille”, sanovat Hakkarainen ja Heikkinen.

Vuonna 1998 perustettu Mikkelin Sähköasennus on aina ollut Hakkaraisen ja Heikkisen perheiden johtama. Nykyisten omistajien isät perustivat sen vuonna 1998.

”Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2010, mutta olemme Markun kanssa olleet talossa jo pitkään ennen sitä. Itse olen ollut mukana perustamisesta lähtien, mitä nyt opiskelut ja armeijavuosi toivat vähän välillä katkoa”, Heikkinen kertoo.

Viime vuosina yrityksen työlistalla ovat korostuneet terveydenhuollon, logistiikan, kaupan ja teollisuuden kiinteistöt.

”Sähköurakoinnissa on aina kova kilpailu, ja markkina elää sen mukaan, millaiseen rakentamiseen investoidaan. Me haluamme olla paikallisille rakennuttajille kumppani, joka hallitsee suuret projektit, huoltokeikat ja alan uudet ilmiöt, kuten sähköautojen ja aurinkoenergian ratkaisut”, Hakkarainen painottaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “QMG:llä viides yritysosto tänä vuonna – tällä kertaa Mikkelissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat