Kokeile kuukausi maksutta

Suomen Pankki: Heinäkuu hiljensi myös asuntolainamarkkinoita

Omistusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli lähes 22 vuotta ja sijoitusasuntolainojen noin 18 vuotta. Heinäkuussa nostetuista uusista asuntolainoista yli 25-vuotisia lainoja oli 42 prosenttia.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli heinäkuussa 1,76 prosenttia ja viimeksi se on ollut tätä korkeampi syyskuussa 2014.

Kesällä hiipunut asuntokauppa näkyy myös lainamarkkinoilla.

Suomen Pankin tilastojen mukaan heinäkuussa nostettiin uusia asuntolainoja 1,4 miljardin euron edestä, mikä on 23 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Taso vastaa vuosien 2016 ja 2017 heinäkuuta.

Sijoitusasuntolainoissa pudotus oli vielä suurempi. Lainoja nostettiin 110 miljoonalla eurolla ja se on 29 prosenttia vähemmän kuin heinäkuussa 2021.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli heinäkuussa 1,76 prosenttia ja viimeksi se on ollut tätä korkeampi syyskuussa 2014. Sekä omistus- että sijoitusasuntolainojen keskikorko on noussut. Uusien omistusasuntolainojen keskikorko oli 1,74 prosenttia ja sijoitusasuntolainojen korko 1,96 prosenttia, todetaan Suomen Pankin tiedotteessa.

Heinäkuun 2022 lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli asuntolainoja yhteensä 108,3 miljardia euroa, josta sijoitusasuntolainojen osuus oli 8,8 miljardia euroa.

Omistusasuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli lähes 22 vuotta ja sijoitusasuntolainojen noin 18 vuotta. Heinäkuussa nostetuista uusista asuntolainoista yli 25-vuotisia lainoja oli 42 prosenttia. Osuus on kasvanut vuoden 2021 heinäkuusta 4,7 prosenttiyksikköä ja esimerkiksi vuoden 2019 heinäkuusta 15 prosenttiyksikköä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen Pankki: Heinäkuu hiljensi myös asuntolainamarkkinoita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat