Kokeile kuukausi maksutta

Keiteleläinen puuosatoimittaja sai suuren tilauksen Ruotsiin ja tekee miljoonainvestoinnin tuotantoonsa

Keiteleläinen puuosatoimittaja Sepa on tehnyt suuret kaupat Ruotsiin ja investoi 3,5 miljoonaa euroa uuteen tuotantolinjaan.

Sepan toimitusjohtaja Esko Ovaskainen (oik.) ja tehtaanjohtaja Matti Ahonen seisovat Sepan uuden höylälinjan ohjauspaneelin vieressä. Kuva: Sepa

Yhtiö toimittaa Salmis-Haaparanta tieosuudelle puisia meluseinäelementtejä.

”Tämä oli tavoittelemamme meluseinien viennin päänavaus Ruotsiin, jossa infrarakentamisen volyymi on kymmenkertainen Suomeen verrattuna”, toimitusjohtaja Esko Ovaskainen kertoo.

Yhtiö työllistää 120 henkeä.

Nyt julkistettu meluseinätoimitus toteutuu jo syyskuun aikana. Kohdetta ja muitakin Ruotsin rautatiehankkeita hallinnoi Ruotsin liikennevirasto Trafikverket. Ruotsiin viedään puurakenteisia, Ruotsin liikenneviraston suunnitteluohjeen mukaisesti rakennettuja meluseiniä.

”Ruotsin liikennevirasto koordinoi parhaillaan myös suurprojektia, 300 kilometriä pitkää uutta Uumaja-Luulaja-rautatietä, joka etenee lähiaikoina tarjousvaiheeseen. Sekin sisältää ydinosaamistamme, lukuisia meluesteosuuksia ja siltoja.”

Ruotsin kauppa toteutui yhtiön uudella viennin toimintamallilla, jota on kehitetty kahden vuoden ajan.

”Me toimitamme tavaran ja paikallinen organisaatio hoitaa paikallisen logistiikan ja asennukset. Kumppaniksi löytyi Ruotsista BC-Install, jolla on käytettävissään suomalaisen emoyhtiö Blue Cargon 70 rekkaa ja tarvittavat asennusresurssit.”

Uusi innovaatio ja miljoonainvestointi

Sepalla on parhaillaan käynnissä myös patentointi. Se on kehittänyt erityisesti rautateille rei’itetyllä metallikuorella päällystettävän puurunkoisen meluseinän, joka vaimennuksen lisäksi absorboi eli imee itseensä rautatien ääniä tehokkaasti. Vaimennusvaikutus on 9 desibeliä ja äänen eristävyys peräti 34 desibeliä.

Yhtiön kehittämiä meluseiniä on Suomessa asennettu yhteensä kymmeniä kilometrejä, esimerkiksi Jyväskylä–Tikkakoski-moottoritielle (Valtatie 4).

Ruotsissa kiinnostusta on herättänyt meluseinien lisäksi Sepan aiemmin kehittämä vakiomuottiratkaisu, joka poistaa siltatyömailta tiheän tukipuiden viidakon, säästää puuta ja nopeuttaa sillan valmistumista.

Yhtiö täyttää marraskuussa 40 vuotta ja investoi parhaillaan Keiteleen tuotantolaitokselleen. Uuden lujuuslajittelulinjan kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa.

”Lujuuslajittelun kapasiteettimme kasvaa 100 000 kuutiometriin vuodessa. Uusi linja säästää raaka-ainetta ja ympäristöä. Myös työskentelyergonomia paranee, samoin työtilat muutenkin.”

Sepa on toimittanut myös Kruunusillat-siltaprojektiin noin 100 rekkakuormallista. Toimitukset ovat sisältäneet esimerkiksi siltatyömaan puiset väliaikaisen sillan kansirakenteet, varsinaisen sillan kannen muottipukit ja pilarisolkien valumuotit.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keiteleläinen puuosatoimittaja sai suuren tilauksen Ruotsiin ja tekee miljoonainvestoinnin tuotantoonsa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat